Kuva yhden tyyppisestä kiinalaisesta bovidista, siluetissa. Yllä on kiinankielinen merkki "Härkä" ("Lehmä", "buffalo", ja niin edelleen).
Kiinalaiset härkäkärryt, n 5–6 jKr luvlla

Härkät, Lehmät, Liha karja, Buffalo ovat tärkeä motiivi Kiinalaisessa mythologiassa. On monia myyttejä jotka kertovat [Härästä] tai Härän kaltaisista olennoista, mukaan lukien sekä taivaalliset että maalliset lajit. Myytit vaihtelevat niistä, jotka sisältävät härkiä tai yhdistelmäolentoja, joilla on härkäominaisuuksia tärkeimpinä toimijoina, ihmisiin tai jumalallisiin toimijoihin keskittyviin, joissa härkien rooli on toissijaisempi. Joissakin tapauksissa kiinalaiset myytit keskittyvät härkiin liittyviin aiheisiin, kuten kyntö ja maatalous tai härkäperäiset kuljetukset. Toinen tärkeä rooli lihakarjalle on uhraus uskonnollisissa toimituksissa.

Terminologia edit

 
Character niú, "Härkä", ja niin edelleen.
 
Stroke order of the Chinese character

"Härälle" käytetty kiinalainen merkki 牛 (pinyin: niú) on melko epäspesifinen. Se voi viitata uros, kastroitu vai ei, tai naaras, nuori tai vanha, naudan perheen erilaisista lajeista, jotka on kesytetty käytettäväksi vedoseläiminä heidän voimaansa hyödyntämällä. erilaisiin tarkoituksiin, erityisesti kuorma-autojen kärryyn ja erityyppisiin maatiloihin, kuten kyntö. Niú voidaan tulkita myös yksikönä tai monikkona. Raskaaseen työhön käytettävät urospuoliset nautakarja kastroidaan usein, jotta niistä olisi helpompi tarttua, ja tarjotakseen laadukkaampaa lihaa lopullisesti kulutettuna.

Tausta edit

Myytit vs Historia edit

Kiinan historiallisen kulttuurin ja muiden etnisten kulttuurien tutkimuksessa nykyisen Kiinan alueella monilla tarinoilla, jotka on kerrottu tai on kerrottu erilaisista hahmoista ja tapahtumista, on kaksinkertainen perinne: yksi niistä perinteistä esittää historiallisemman version ja järkiperäisempi selostus ja toinen versio, joka esittää mytologisemman ja ehkä upeimman kertomuksen (Yang 2005: 12–13). Tämä pätee myös mytologisiin bovideihin liittyviin kertomuksiin.

Bovids edit

Härät ovat joissakin tapauksissa todellisia naudan alaperhe olentoja. Jotkut niistä on kesytetty ja niitä on käytetty Kiinassa (tai nykyisessä Kiinassa) useita vuosituhansia, ja ne ovat tehneet maatalouteen, vetämiseen tai muihin voimaa vaativiin sovelluksiin liittyviä tehtäviä. Huolimatta mekaanisten innovaatioiden, kuten traktoreiden ja muiden nykyaikaisten koneiden käytöstä, härkä ei ole täysin korvattu, ja monet alueet noudattavat edelleen perinteisiä menetelmiä ja kertovat muunnelmia perinteisistä härkiä koskevista myytteistä.

Taksonomia edit

{Päälajit|Bovid(naudat)}

Bovidae-perheeseen kuuluu melkein 140 sorkkaeläintä, märehtijä nisäkästä -lajia, joilla on tyypillisiä haarautumattomia haaroja sarvet) ja jotka on peitetty pysyvässä [[keratiinin] vaipassa. ]] ainakin uroksilla, mutta kotieläinten karjan osalta Kiinassa tätä laajalle levinnyttä perhettä edustaa pohjoisessa yleensä suku Bos , joka muistuttaa tuttuja eurooppalaisia ​​ja amerikkalaisia ​​kotieläimiä; Bubalus ("vesipuhveli" "), yleensä etelän lämpimillä ja kosteimmilla alueilla, kuten Yangzi-joki laaksossa; ja jaki (myös suvussa Bos ) läntisempien alueiden korkeammilla ja kylmemmillä korkeuksilla. Eri tyyppien välillä oli monia risteytyksiä, mukaan lukien zebu (taksonomisesti toinen Bos ), ja monet erikoistuneet rodut kehittyivät vuosituhansien aikana.

Maanviljely edit

File:Viljelijä lähellä Xi'an (2).jpg
Viljelijä repii tuskaisasti rikkaruohot läheltä. Xi'an, China, c. 1908

Erilaisia ​​härkiä on kesytetty nykyajan nykyisen Kiinan alueella tuhansien vuosien ajan, ja niitä on käytetty maatalous, kuljetuksissa, elintarvikkeissa ja muissa tarkoituksissa. Näillä yleisesti voimakkailla olennoilla on ollut merkittävä rooli maan kääntämisessä ja muokkaamisessa auralla, kuormien vetämisessä vetämällä härkätahkaa, sorvaamalla myllykiviä ja vesipyöriä ja jakson ollessa ihmisten satulassa ja ratsastamassa kantavat selkäänsä asennettuja kuormia. Vesipuhvelilla ajetaan myös, vaikkakin ilman satulaa. Joskus eläimiä kilpaillaan urheilun vuoksi tai muuten käytetään viihteeseen. Härän lannan käytöllä on ollut tärkeä rooli sekä lannoitteena että polttoaineena. Härkien sarvet, luut ja vuodat on käytetty moniin tarkoituksiin. Sarvet tehdä lusikat ja kupit, luut eri tarkoituksiin, ja vuodat nahkaa. Tämän tyyppisten härkien ympärillä on syntynyt monia myyttejä ja uskonnollisia vakaumuksia tämän monivuotisen vuorovaikutuksen aikana ihmisten ja härkien välillä.

Kiinalaisessa mythologiassa edit

Kiinalainen mytologia viittaa myytteihin, jotka löytyvät Kiinan historialliselta maantieteelliseltä alueelta. [note 1] Tämä sisältää myyttejä kiina ja muilla kielillä, jotka Han Han ja muut etniset ryhmät (joista Kiinan nykyinen hallinto on virallisesti tunnustanut viisikymmentäkuusi) (Yang 2005: 4) . Kiinalaisessa mytologiassa on erilaisia ​​härmien aiheita. Joissakin tapauksissa motiivin painopiste on härässä tai härissä toiminnan päähenkilönä, toisissa tapauksissa ne esiintyvät tukiroolissa, joskus veturivoimana, joka ajaa kärry, vaunu, a aura, tai antaa pyörivän voiman hiomakiven tai myllyn pyörän kääntämiseksi.

Yleinen astrologia symboliikka edit

Härkä on järjestyksessä toinen eläin näistä kiinalaisen astrologian merkeistä. Kiinalaiset uskovat Härän vuoden merkitsevän erityisesti maltillisten päätösten ajanjaksoa. Härän vuonna syntyneitä pidetään vahvoina ja luotettavina persoonina, joilla on poikkeuksellista kykyä järjestelmällisyyteen.

Härkä (tähdet) edit

Kiinalainen härgtähti (tai tähdistö)] vastaa enemmän tai vähemmän tähdistöä Capricornus. Ox-kartano (牛 宿, pinyin: Niú Xiù) on yksi kahdeksankymmentäkahdeksasta kartanosta kiinalaisesta tähdistöstä. Se on yksi mustan kilpikonnan pohjoisista kartanoista. Määrittävä tähti on beta Capricorni (β Capricorni), joka tunnetaan nimellä 牛 宿 一 (Niú Su yī, kirjaimellisesti, Härän ensimmäinen tähti); tai pikemminkin β Capricorni näyttää olevan tähti, paljaalla silmällä, mutta todellakin hajoaa kaksoistähtijärjestelmiksi nykyaikaisen tähtitieteen mukaan, ja jopa pienellä suurennuksella näyttää olevan kaksoistähti.

Härkälauma ja Weaver-Girl edit

Härkä (lasten ja härän kanssa), Weavergirl (vastapäätä) ja harakat, jotka lentävät muodostamaan Harakka-sillan, kuten pitkä käytävä kuvaa, Kesäpalatsi, Peking.]] {Edelleen | Lehmänpaimenkoira ja kutojatyttö | Qixi-festivaali}

Yksi myytteistä, joihin liittyy ihmisten tai jumalallisten olentojen ja härkien vuorovaikutus, liittyy suosittuun lomaan, joka pidetään 7. kuun kuukauden 7. päivänä. Kiinan mytologiassa on rakkaustarina Qi Xi: stä (七夕 kirjaimellisesti "seitsemäs yö"), jossa Niulang (lehmän Lauma) (牛郎, Altair) ja hänen kaksi lasta ( β ja γ Aquilae) erotetaan äidistään [ [Zhinü]] (Weaver-Girl) (織女, lit. "Weaving Girl", Vega), joka on joen, Linnunradan takana. Niulang oli hyvin järkyttynyt, kun hän huomasi vaimonsa vietävän takaisin taivaaseen. Eronnasta järkyttynyt härkä näki tämän tapahtuvan ja tuli Niulangin veneeksi lastensa kuljettamiseksi taivaaseen. Härkä oli aikoinaan karjan jumala, mutta alensi, kun hän oli rikkonut taivaan lakia. Niulang pelasti kerran härän, kun se oli sairas.


Harhat kuitenkin muodostavat yhden päivän vuodessa, seitsemännen kuukuun seitsemäntenä päivänä, sillan, jotta Niu Lang ja Zhi Nü voivat olla taas yhdessä lyhyessä kohtauksessa. Tämä on selittävä myytti yhden suurimmista kiinalaisista lomafestivaaleista, toisinaan tunnetuksi nimellä " Kiinan ystävänpäivä" tai Qixi-festivaali - kaksi sen monista nimistä.

ZODIAC / ASTROLOGIA / KIINALAINEN Härkä edit

{Lisää | Kiinan horoskooppi | Sukupuolisykli | Kiinan kalenteri | Tiibetin kalenteri}

"Kiinan horoskooppi" koostuu kahdentoista vuoden jaksosta, joka vuosi liittyy tiettyyn olentoon. Syklin toinen on Härkä. Yksi kertomus on, että vuoden olentojen järjestys johtuu heidän järjestyksestään suorittaa kilpailu joen yli, ns. Suuri kilpailu: rodun tarkoituksena on määrittää, mitkä olennot missä järjestyksessä olisivat 12 vuoden syklin nimimerkit. Kilpailu ajettiin ja ui, maaliviiva oli suuren joen poikki. Rotta ja Härän ylittivät riittävän helposti Härkä, koska ne olivat suuria ja voimakkaita ja taitavia sekä maalla että vedessä: Rotta pyysi hyväntahtoista Härkä -matkaa selällään, mutta hyppäsi sitten kiittämättömästi viime hetkellä ylittämään maalilinjan ensimmäinen. Tämän kerrotaan selittävän, miksi Rotta ja Härän eivät tule toimeen yhdessä.

Luettelo härkävuosista ja siihen liittyvät merkkit edit

 
Chinese bronze inscription 牛 niu2 ox clan insignia. Shang dynasty.

Härän vuosi on merkitty Maan haara -merkillä '' . Vietnamin eläinradassa vesipuhveli on Härän sijainti. 12 eläinvuotta vaihtelee biquinary vuoden muutosjakson mukaan, joka vaihtelee 5 alkuaine muutoksen mukaan ja vaihtelee 2 yin ja yang -tilan mukaan. . Härän vuosi 1961 - 1962 on Yin-metalli Härkä vuosi: kun sykli toistuu 60 vuoden välein, niin tapahtuu myös vuosi 2021 - 2022.

  • 31 tammikuu 1889 – 20 tammikuu 1890: Maa Härkä
  • 19 helmikuu 1901 – 7 helmikuu 1902: Metalli Härkä
  • 6 helmikuu 1913 – 25 tammikuu 1914: Vesi Härkä
  • 24 tammikuu 1925 – 12 helmikuu 1926: Puu Härkä
  • 11 helmikuu 1937 – 30 tammikuu 1938: Tuli Härkä
  • 29 tammikuu 1949 – 16 helmikuu 1950: Maa Härkä
  • 15 helmikuu 1961 – 4 helmikuu 1962: Metalli Härkä
  • 3 helmikuu 1973 – 22 tammikuu 1974: Water Härkä
  • 20 helmikuu 1985 – 8 helmikuu 1986: Wood Härkä
  • 7 helmikuu 1997 – 27 tammikuu 1998: Tuli Härkä
  • 26 tammikuu 2009 – 13 helmikuu 2010: maa Härkä
  • 12 helmikuu 2021 – 31 tammikuu 2022: Metalli Härkä
  • 31 tammikuu 2033 – 18 helmikuu 2034: Vesi Härkä

Miten taivaallinen Härkä tuli Maahan edit

 
Plowing with oxen: painted tomb brick, Western Jin Dynasty (265–316 CE)

Kiinalaisten talonpoikien kertoman myytin mukaan alkuperäiset aura-härät asuivat taivaassa, kun Härkä tähtiä. Taivaan keisari sääli kuitenkin maan nälkään nälkäävää ihmistä ja halusi auttaa heitä, ja lähetti härille viestin, että jos he työskentelevät ahkerasti, he eivät enää nälkää ja että heillä voi olla varma, että heillä on ateria vähintään joka kolmas päivä. Härät sekoittivat viestin ja kertoivat sen sijaan ihmisille, että taivaan keisari lupasi heille, että jos he työskentelevät ahkerasti, he voivat syödä kolme kertaa päivässä. Tämä asetti taivaan keisarin hieman vaikeuksiin, koska ihmiset yksin eivät pystyisi toteuttamaan tätä. Siksi rankaisemaan härkiä viestin väärästä tekemisestä eikä näyttääkseen itsensä valehtelijaksi, hän rajoitti härät maahan, missä heistä tuli säännöllisiä härkiä ja työskenteli maatiloilla auttaen maan ihmisiä heidän maatyössään. ref> Christie, 1968: s. & nbsp; 91–92 </ref>

Shujun edit

Shujun on kiinalainen maatalouden ja viljelyn jumala, joka tunnetaan myös nimellä Yijun ja Shangjun. Vaihtoehtoisesti hän on muinaisten aikojen legendaarinen kulttuurisankari, joka oli muinaisten kiinalaisten keisarien keltaisesta keisarista (Huangdi) polvesta peräisin olevassa sukupuussa. Joko niin, Shujunia pidetään Di Jun ja Houji sukulaisena ja keltaisen keisarin ministerinä. Shujunille on erityisesti myönnetty keksintö maatalouskäytännöstä, jossa nautaeläinten syväeläimellä vedetään auraa viljelyyn ennen istutusta, löysätään ja käännetään sitä, mikä parantaa merkittävästi maatalouden tuottavuutta ja opettaa tämän taiton muille , 2005: s. & Nbsp; 201).

Hai edit

Hain sanotaan myös olleen ensimmäinen, joka kesytti lehmän ja keksi härän. (Yang (2005), s. & Nbsp; 70).

Yhdistetyt härkäolennot edit

 
Composite beast: Dipper Ox (斗牛)

Eri olentoilla, mukaan lukien legendaariset ihmiset ja myyttiset olennot, on joitain häränpiirteitä, jotka vaikuttavat osiin, joista ne muodostuvat. Näitä ovat helvetin Ox-Head-vartijat, osittain härällä varusteltu jumala ja mytologinen hahmo Chiyou ja muut.

Härän-pää edit

 
Ox-Head and Horse-Face in the Hell Scroll at Seattle Asian Art Museum

Härkäpää (simplified Chinese: 牛头; traditional Chinese: 牛頭; pinyin: niú tóu) ja Hevosen kasvot (simplified Chinese: 马 面; traditional Chinese: 馬 面; pinyin: mǎ miàn) ovat kaksi pelottavia huoltajia tai Underworld -huoltajia kiinalaisessa mytologiassa, jossa kuolleet kohtaavat kärsimyksiä ennen reinkarnaatiota. Kuten heidän nimensä osoittavat, Härkäpäässä on härän pää ja Hevosen kasvoissa hevosen kasvot. He ovat ensimmäisiä ihmisiä, joita kuollut sielu tapaa saapuessaan alamaailmaan; monissa tarinoissa he saattavat vasta kuolleet suoraan Underworldiin.

Chiyou edit

 
Chi You, Han dynasty depiction

Chiyou oli sotajumala ja aseiden keksijä, joka oli Yan Di. Jotkut lähteet kuvaavat häntä härkäpäiseksi. Lihui Yang kuvailee Chiyoun olevan kuusikätinen ihmiskeho, sarvipäinen, nelisilmäinen pää, miekat ja keihäät korville ja temppeleille sekä härkä sorkat (2005: s. & Nbsp; 92).

Taiyuan edit

Taiyuan kylissä härän pään uhraamista Chiyou'lle pidetään sopimattomana, koska hän oli itse härkäpääinen (Yang, 2005: s. & Nbsp; 93).

Miao edit

Jotkut miaolaiset pitävät Chiyoua esi-isänään. He palvovat härkiä, jotka ovat heidän mielestään onnekkaita ja sankarillisia, ja suojelevia vaurauden tuojia, ja he käyttävät häräsarven motiiveja, jotka on kirjailtu vaatteisiinsa tai koristeltu hopeakoristeilla (Yang, 2005: s. & Nbsp; 93).

Totemic esi-isä edit

Kiinalaisiin lähteisiin kirjatun mytologiansa mukaan kirgisilaiset [note 2], jotka olivat punahiuksisia ja valkoiset kasvot väittivät olevan parittelun jälkeläisiä vuoriluolassa lehmän ja jumalan välillä (Schafer, 1963: s. & nbsp; 73).

Religious Sacrifice edit

Karjalla oli tärkeä tehtävä palvella uskonnollisena uhrina. Eläin tai eläimet teurastettaisiin seremoniallisesti esityksenä yhdelle tai useammalle jumalalle tai esi-isälle. Osa uhrautuvista jäännöksistä olisi omistettu näille, ja loput jaettaisiin yleensä seremonian ihmisosallistujille ja syöty. Erityisiä tätä tarkoitusta varten tarkoitettuja kääpiörotuja näyttää olevan Zhou-dynastian aikana: yksi tyyppi on "hirssihärkä", 稷 牛 (Schafer, 1963: s. & Nbsp; 73, 298, 376).

Uhrausperinne oli luultavasti Kiinan uudenvuoden seremonia "keväthärän lyömisestä" "" 春牛. Viimeinen yhdessä henkeen kuljettajansa Mangshen 芒 神 kanssa valmistettiin savesta ja sen seurauksena lyöty ja murskattiin palasiksi kevään maatalouden kasvun yllyttämisen symbolina. Spring Ox on yksi uudenvuoden kuvan ja maatalousalmanakkien tavallisista aiheista.

Tang exotica edit

Tang-dynastian aikana ilmoitettiin, että Kucha (joka on nykyään osa [[Xinjiang] ]ia] alkuperäiskansat osana uudenvuoden seremonioitaan, käyttävät taisteluhärkiä (ja muita taistelueläimiä). ennustaa, kasvattavatko tai vähenevätkö heidän laumansa seuraavan vuoden aikana (Schafer, 1963: s. & nbsp; 73–74).

Maanjäristysten alkuperä tarina edit

Laajalle levinneen Gansu provinssimyytin mukaan maanjäristykset ovat peräisin maata selällä kantavan härän ärtyneistä kohautuksista (Yang, 2005: 178).

Symbolismi taiteessa edit

 
Li Di, "Homeward Oxherds in Wind and Rain"


Härkiä ratsastavia härkälaumoja on käytetty motiivina maalauksessa ja graafisessa taiteessa symboloimaan mielen kykyä hallita kehoa. Toisin sanoen, filosofisesti symboloi henkisen tahdon kykyä hallita ruumiillista voimaa ja sen fyysisiä houkutuksia.

Quotes edit

"Antiikin ajoista lähtien kiinalaisilla oli ollut monia härälajikkeita, mukaan lukien upeat rodullisilla vuodilla kilpailut, jotka on kehitetty monipuolisiin uhreihin arkaaisille jumalille" - Edward H. Schafer (1963), s. & Nbsp; 73.

KATSO MYÖS edit

Päätietoa
Tarkemmat kuvaukset

HUOMAUTUKSET edit

  1. ^ Kiinan "maantieteellinen alue on käsite, joka on kehittynyt tai muuttunut historian kautta.
  2. ^ Katso myös: Yenisei Kirgisia

Lähteet edit

Citations edit

Sources edit

  • Christie, Anthony (1968). Chinese Mythology. Feltham: Hamlyn Publishing. ISBN 0600006379.
  • Schafer, Edward H. (1963) The Golden Peaches of Samarkand. Berkeley: University of California Press. ISBN 978-0-520-05462-2.
  • Yang, Lihui, et al. (2005). Handbook of Chinese Mythology. New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-533263-6

Category:Animals in Chinese mythology Category:Bovidae Category:Mythological bovines