Iștoc Augustin Tiberiu

edit

This page is a sandbox of user:Tibiii89. It serves as a testing spot and page development space for the user and is not an encyclopedia article.

 Flush this sandbox 

Click here and add on top of the page:
#REDIRECT[[User:Tibiii89]]

Iștoc Augustin Tiberiu este autorul cărții ”Creierul scăpat din lesă” - Manual de utilizare a creierului: Un ghid pentru anxiosi, depresivi, dependenti și nu numai.[1]

Iștoc Augustin Tiberiu
Born (1989-05-17) May 17, 1989 (age 35)
Cleja, Bacău (Romania)
OccupationScriitor
Notable workCreierul scăpat din lesă
Parents
  • Iștoc Pavel (father)
  • Iștoc Elena (mother)

Viața, educația și pasiuni

edit

Iștoc Augustin Tiberiu s-a născut pe 17 mai 1989 în comuna Cleja din județul Bacău într-o familie de ceangăi. Acesta a frecventat clasele primare la Scoala Generala numărul 2 din satul natal după care a urmat liceul la Colegiul National Mihai Eminescu din Bacău. In anul 2008 acesta s-a mutat în Ungaria acolo unde avea să urmeze facultatea de Economie Corvinus din Budapesta și ulterior Óbudai, neterminănd niciuna dintre ele după cum scrie și în carte lui.

Acesta este un cunoscut suporter al echipei de fotbal italiene A.C. Milan, fiind membrul Figli di Dracula, parte din Curva Sud Milano.

Lucrarea ”Creierul scăpat din lesă”

edit
 


După câțiva ani de instabilitate din toate punctele de vedere, în anul 2011 Istoc Augustin Tiberiu se îmbolnăvește de Tulburare de panică din cauza căreia viața lui începe să intre într-un declin total, trecând prin episoade severe de depresie ce i-au cauzat și probleme fizice. Trei ani mai tărziu, acesta începe să abuzeze de benzodiazepine creându-și o dependență severă și în paralel începănd tratament cu antidepresive. Odată cu oprirea tratamentului, acesta reintră într-o stare gravă de depresie combinată de gânduri intrusive suicidale și realizează că pastilele sunt doar un colac de salvare, însă nu o barcă ce duce la țârm.

Disperarea și nevoia de a ieși din această situație îl împinge pe acesta să cerceteze toate aspectele ale acestor condiții psihice, analizând cu atenție anatomia creierului, partea neurochimică, modul creierului de funcționare, aspectele spirituale ale vieții, relațiile sociale precum și multe alte lucruri. De asemenea, acesta a studiat și teoriile unor psihologi renumiți ca Freud, Joseph LeDoux, Viktor Frankl, Jung, Pavlov, Donald Hebb, Alfred Adler, Irvin Yalom, Mihaly Csikszentmihalyi, Máté Gábor, Albert Ellis, Aron Beck si alții notăndu-și ideile ce mai tarziu aveau să fie schița cărții ”Creierul scăpat din lesă”. După această perioadă, Istoc Tiberiu decide să-și schimbe viața radical, demisionează de la locul de muncă și pleacă în sudul Italiei să facă pentru jumatate de an voluntariat și să pună în practică toate cele învătate.

După ce acesta a reușit să treacă peste condițiile lui psihice, s-a decis să scrie o carte în care să dezvolte ideile notate precum să povestească mai multe cercetări, experiente personale etc. carte ce în 2023 a fost publicată de către Editura Creator[2].

Capitolele cărții:

  • INTRODUCERE
  • „HOMO SUM, HUMANINIHIL A ME ALIENUM PUTO”
  • CREIERUL EXPLICAT BĂBEȘTE
  • SEROTONINA NOASTRĂ „CEA DE TOATE ZILELE”
  • DOPAMINA – O SABIE CU DOUĂ TĂIȘURI
  • PASTILELE – ÎNTRE MIT ȘI REALITATE
  • CREIERUL, UN FOST PRIETEN CE MI-A DEVENIT INAMIC
  • SUFERINȚA PROVOCATĂ DE UN CREIER SCĂPAT DIN LESĂ
  • FORMAREA GÂNDURILOR ȘI AMINTIRILOR
  • GÂNDURI IRAȚIONALE
  • UN CREIER DE CĂLUGĂR BUDIST
  • „PER ASPERA AD ASTRA”
  • VIAȚA – UN CAPITOL BONUS, MAI SCURT DECÂT TE-AI FI AȘTEPTAT
  • MULȚUMIRI

Stil

edit

Deși îl recunoaște pe Freud ca fiind tatăl psihologiei și asemenea lui crede că aceste condiții psihice își au sâmburele în trecut, Iștoc Augustin Tiberiu nu este adeptul căutării în ”mocirla trecutului”, ci instigă cititorii să caute soluția în viitor, bazandu-se pe teoria hebbiană și pe neuroplasticitate.

References

edit
  1. ^ "Creierul scăpat din lesă". Goodreads. Retrieved 2024-01-13.
  2. ^ "Creierul scăpat din lesă". Editura Creator. Retrieved 2024-01-14.