User talk:Kubura/Archive3

Latest comment: 17 years ago by HolyRomanEmperor in topic Hej!

Odgovor edit

Pa, prvo bi trebalo da čuješ narodnu pjesmu o caru Dušanu, Ženidba Dušanova:

Kad se ženi srpski car Stjepane,
on isprosi po knjigam đevojku.
U Leđanu gradu latinskome,
u latinskog kralja Mijaila,
po imenu Roksandu djevojku

Gledaj dinastiju Petrović-Njegoš: Bogut, Đurađ Bogutović; Herak Đurđević; Herak Heraković; Stiepo Heraković; Luka Stijepović; Stjepan Kaluđer; Petar Kaluđerov; Stijepo Petra Kaluđerova; Petar Kaluđer. On je imao dva sina: Ivan i Šćepac Kaluđerov koji je oženio Slavu.

Prvi je imao: Ivan i Sava, gospodar mitropolit.
Drugi je imao: Radul, Vladica; Danklo, Vladika, Gospodar Mitropolit; Petar; Damjan; Luka i dvije kćeri.
Prvi sin imaše: Vladika Vasilije, Gospodar Mitropolit i Đura koji je oženio Kojaču Vuković. Ovaj je imao: Ivan i Niko Rafailo koja se udala za Stača Gopčevića.
Četvrti sin je imaše: Ivo koji je uzeo Iku Popović i Marko koji je uzeo Anđeliju Martinović. Ovaj je imao: Savo koji je uzeo Miru Milić; Tomo koji je uzeo Ivanu Proroković; Petar I (Sveti Petar Cetinjsti), Gospodar Mitropolit; Stijepo; jedna kći koja se udala za Plamenca i druga kći koja se udala za Luku Vukićevića.
Prvi sin je imao: Đorđe; Mašan koji uze Jovanu Rodović; Vuko koji uze Joku Subotić; Ivana koja se udala za Filipa Radonića; Stane koji je uzeo Ivu Bejković; Jovana koja se udala za Đuru Doljanica; Gordana koja se udala za Joku Rucovića.
Drugi sin je imao: Joko; Petar II, Gospodar Mitropolit; Pero koji je imao žene Gardu Vrbicu, Jovanu Đurašković i Gospavu Bulajić; Piljo; Marija koja se udala za Andriju Perovića; Ćane koja se udala za P. Đuraškovića.
Četvrti sin je imao: Mitar; Stanko koji je oženio Krstinju Vrbicu; Joko koji je oženio Mandu Bulajić. Drugi sin je imao: Stjepan; Mirko koji je uzeo Anastaziju Stanu Martinović; Danilo, Knjaz koji uze Darinku Kljekić; Roka koja se udala za Pera Kaluđerovića; Joke koja se udala za Ivu Radonića; Manje koja se udala za Mitra Jovićevića; Jane koja se udala za Ristu Boškovića.
Drugi sin je imao: Nikola I, Knjaz, Kralj koji je oženio Milenu Vukotić; Gorde Anastazija koja se udala za Savu Plamenca; Marija koja se udala za Gopčevića. Prvi sin je imao: Zorka koja se udala za Petra Karađorđevića; Milica koja se udala za Petra Nikolajeviča Romanova; Anastazija; Marija; Danilo, Prestolonaslednik koji uze Jutu Milicu Meklenburg-Šterlic; Jelena koja se udala za Viktora Emanuela III; Ana koja se udala za Franca Jozefa de Batenberga; Sofija; Mirko koji ize Nataliju Konstantinović; Ksenija; Vjera; Petar koji uze Violetu Vegner.
Prva kćerka je nastavila lozu Karađorđevića.
Druga kćer je imala: Marina koja se udala za Aleksandra Nikolajeviča; Roman koji je uzeo Paraskovu Dimitrijevnu; Sofija; Nađena koja se udala za Nikolu Vladimiroviča.
Treća kći je imala: Georgija Romanov-Lajhtenberg koja je uzela Nikolaja Nikolajeviča Romanova; Sergej Georgijevič Romanov; Jelena Georgijevna Romanov koja je uzela Ltjena, grofa Tiskijeviča.
Peta ćerka je imala: Jolanda koja se udala za Šarla Kalvija; Malfida koja se udala za Filipa od Hesa; Umberto koji je oženio Mariju Žozefinu; Đovana koja se udala za Borisa III; Marija koja se udala za Luja od Parme.
Drugi sin je imao: Stevan Stjepan; Stanislav; Mihailo koji je uzeo Ženevjev Prižan; Pavle; Emanuel. Treći sin je imao: Nikola koji je oženio Frensini Navaro. On je imao: Altinaj; Boris.
Treći sin je imao: Olga.

Preporučujem ti da dobro pročitaš ova imena i vidiš kakvih imena ima kod Srba. --HolyRomanEmperor 17:54, 9 April 2006 (UTC)Reply

Bolje ti je bilo da si sakrio ove podatke (preširoko si stavio; trebao si ostaviti samo gdje se javlja ime Stjepan). Sad si doveo u upitnost srpstvo cara Dušana.
Pored mene, ni Crnogorci ti se neće složiti sa drugim dijelom; Njegoša si stavio za Srba?? Kubura 07:08, 10 April 2006 (UTC)Reply

Stjepan/Stefan/Stijepan/Stevan/Stepan/Scepan edit

Dakle, recem ti da je narod zvao Stefan Dusana car Stjepan. Tako je oduvijek bilo u Crnoj Gori, Srbiji, pa cak i Makedoniji i Bugarskoj.

Hmm. Pa, ne bas. Ne znam zasto se ti ne slazes s drugim dijelom (reci mi, zaista me zanima, prijatelju-po-vjeri), ali znaj da je materiji jezik 70% Crnogoraca Srpski jezik i da su oni pdoanici Srpske Pravoslavne Crkve. 30% Crnogoraca ima Crnogorski jezik za svoj (koji uzgred, u stvari ne postoji). Crnogorska nacionalna himna je ovo: Onamo namo. Samo pogledaj rijeci. Zasto se protivis sto je Njegos Srbin?

Prvo, pogledaj House of Petrović (Srpska nacionalnost). Primeti da su oni svoj spoljnji grb preuzeli od dinastije Nemanjica, a unutarnji grb od dinastije Brankovica (predstavljajuci kontinuitet).

Pogledaj prvoga Cetinjskoga mitropolita iz te dinastije: Danilo Petrović Njegoš. On se potpisivao kao Danil Njegos, Episkop Cetinjski, vodja Srpske Zemlje i postovao je Pecku Patrijarsiju, toliko da je pokusavao da postane Patrijarh Pravoslavni krscanski, no nikada mu nije islo.

Pogledaj Vasilije Petrović Njegoš, poslijednjega Mitropolita. On je napisao Istoriju o Crnoj Gori. Pogledaj tu njegovu knjigu, mislim da je sve vec tu jasno. Kada je ukinutqa Patrijarsija Pecka, on je preuzeo vodjstvo nad Srpskom vjernicima.

Izostavih jednoga: Sava II Petrović Njegoš. On je povezao prvi put Srbe sa Rusijom i zapoceo prve porbe za oslobodjenje i ujedinjenje srpskoga naroda (ali samo vjernike) mirovnim putem. --HolyRomanEmperor 18:31, 10 April 2006 (UTC)Reply

Petar I Petrović Njegoš je postao Sveti Petar Cetinjski koji je jos uvijek svetac Srpski krscanski. On je stvorio plan ujedinjenja Srba pravoslavaca i katolika Boke kotorske i Dubrovnika i uspio djelomicno. Njegov pun plan je ukljucivao Srpko carstvo sastavljeno iz Crne Gore s Bokom, Dalmacije i Bosne i Herzegovine. Srbija je njemu strana, pa preporucuje da se narod premjesti u ove zemlje, u kojima ce ruski car vladati, a on kao Patrijarh suvladar. Donio je zakonik koji je definirao Crnu Goru kao nacionalnu drzavu Srba. --HolyRomanEmperor 18:36, 10 April 2006 (UTC)Reply

Mislim da ovoga ne treba ni pominjati: Petar II Petrović Njegoš. Samo pogledaj clanak. Ako tvrdis da on nije Srbin, onda moras tvrditi da je Radovan Karadzic Musliman. :-D U povijesti covecanstva nije bilo veceg srpskog pisca (jedino ako ne racunamo Ivu Andrica Srbinom) i vjerojatno nije bilo veceg srpskoga nacionaliste od njega. Preporucujem ti da pogledas u clanku imena njegovih djela i da obavezno downloadujes Gorski vijenac. --HolyRomanEmperor 18:43, 10 April 2006 (UTC)Reply

To sve reci Crnogorcima. Kubura 14:29, 11 April 2006 (UTC)Reply

Zasto? edit

...sve prenosis u archive kada jos vazi tema? Pa, da, cuo si i sam mnoge Crnogorce. Slobodan Milosevic je bio Crnogorac. Radovan Karadzic je Crnogorac. Ja sam Crnogorac (barem dijelomicno) i ne zanima me sto kazu Crnogorci, vec ti. Bio sam mnogo puta u Crnoj Gori, i tu je narod podijeljen na srpske crnogorce (70%) i druge Crnogorce (30%), nazalost, predsednik i vecina vlade cas pripada prvoj grupi, cas drugoj. Uostalom, mene ne zanimo sto kazu crnogorci, vec sto ti kazes. Zelim s tobom diskutirati, a ne s nekim drugim

Mislim, ako ces tvrditi da Njegos nije Srbin, ajmo onda reci da je Kralj Tomislav Poljak, da je Franjo Tudjman Madzar, da je Zoran Djindjic Bosnjak, Ibrahim Rugova Bugarin, car Dusan Indijanac. Bas stvarno, ako zelis biti na wikiju, moras ostati u granici realizma. :)))) --HolyRomanEmperor 21:14, 11 April 2006 (UTC)Reply

Stavljanje u pismohranu ne znači nuždno i svršetak rasprave. Kao da se u pismohrani ne može nastaviti priča? Moram stavljati u taj poddirektorij stranice za razgovor, jer bi se obična stranica za razgovor zagušila. Prjekonabujala je, više nego Dunav ove dane. Moraš misliti na suradnike koji misle pročitati ovu stranicu ili nešto dopisati na nju; promisli koliko ljudi moraju čekati dok se učita stranica. Nemaju svi protok podataka od 1 MB/s.
Inače, shvatio sam što si ondje htio reći, samo... nastoj biti kraći, i reći bitno. Ti si mi naveo cijeli rodoslov od Njegoša, od bliže mu i dalje rodbine, i od pasa i od tovara mu. Mogao si jednostavno reći "Njegoš se pisao Srbinom i svojoj djeci je nadjenio ime Stjepan", (umjesto cijelog evanđelja koje si stavio).
Takav podatak bi mogao na nešto navoditi, ali ne i potvditi. Nečije izjašnjavanje Srbinom može, ali ne mora značiti da njegovo ime (i njegove djece) mora biti istovrjemeno i srpsko. Što bi bilo da se Vishwanathan Anand počne izjašnjavati Srbinom? Bi lidu njegova djeca i potomci, koji će se zvati... recimo Ramesh, Vijaj, Rajiv, Indira... bili Srbi, a navedena imena srpska? Jesi li me sad shvatio? Kubura 14:00, 12 April 2006 (UTC)Reply

Eh, eh edit

To ti uopce nije isto. Petrovic-Njegosi su dosli u 14 stoljecu u Crnu Goru iz Hercegovine (a dosli su iz Bosne prethodno). Oni su bili Srbi, a i problem u tvojoj poenti je sto su i ostali. :) Prestolonasljednik Nikola II Petrovic-Njegos sebe smatra Srbinom i zastava mu je i dalje Crven-Plavo-Bijelo (k'o i zastava njegove dinastije) i moto SSSS. Zato je tvoja logika neprimenjiva.

Osim toga, ako primenimo tvoju logiku; onda su svi Crnogorci Srbi. A to bi bio fasizam. Iskreno. --HolyRomanEmperor 15:29, 12 April 2006 (UTC)Reply

Tuđe izjašnjavanje poštivam i u to ne zadirem. O podrijetlu se da raspravljati.
Došli iz Bosne predhodno? Onda bi ga se još moglo povezati sa Hrvatima Petrovićima (iako ne i nuždno; može biti da se radi o različitim obiteljima).
Nego, tvoj drugi odlomak mi je malo nejasan. Kako si došao do tog zaključka? Koja te moja rečenica navela na to? Kubura 08:49, 13 April 2006 (UTC)Reply
Ne mogu nikako imati veze s tim Petrovicima, jer je ime Petrovic u njihovoj dinastiji nastalo (i smjenilo Njegos) tek od Vladika/Mitropolit Petar I Njegos. Znas i sam kak' to ide. Jedan je Petar, pa ostali potomci svi Petrovici. Jedan je Nemanja, pa ostali Nemanjici. Vojislav-Vojislavljevici, Tpimir-Trpimirovici itd... Da li prihvacas da Stjepan/Stepan/Stijepan/Stiepan moze biti i srpsko ime?
Stjepan srpsko ime? To je prije za pod "peculiarities", nego za "regular thing". Budi kum djetetu kojem Srbinu, pa reci neka mu se sin zove Stjepan. Reakciju zamisli. Kubura 15:00, 26 April 2006 (UTC)Reply
To drugo je zabuna, sori. Imaj u vidu, though; da su etnicki najveca nacija Crne Gore Crnogorci, a lingvisticki-religiozno-kulturno apsolutna vecina srbi. --HolyRomanEmperor 13:43, 13 April 2006 (UTC)Reply
A inace, preko 800,000 stanovnika svijeta ima crnogorsko drzavljanstvo i skoro 500,000 se izjasnjavaju kao (etnicki) Srbi. Jel' te nesto zanima jos? --HolyRomanEmperor 15:19, 14 April 2006 (UTC)Reply

Za ta izjašnjavanja znam, ali o brojkama o tom - potom. Naslušao sam se svojevrjemeno i srpskih priča i brojčanih i postotnih procjena koliko Hrvati (ni)su za nezavisnost, Jugoslaviju, srpska naklapanja o regionalizmu u RH i t.d.. Usput, kao zanimljivost, jesi li znao da je u Hrvatskoj, stopa asimiliranja (prirodno, nenasilno asimiliranje) Crnogoraca u Hrvate izrazito veća nego kod Srba (s time da ti Crnogorci neće poreći svoje crnogorstvo)? Ove brojke nećeš nigdje naći, ali pratiš li stvari, vidit ćeš da tako funkcioniraju. Kubura 07:31, 20 April 2006 (UTC)Reply

Da, jesam edit

...mada ne znam da li to ima mlogo veze s ovim. Mada, prema popisu, u Hrvatskoj ima oko 5,000 Crnogoraca, a prije ih je bilo u neznatnoj manjini (za vrijeme velike Jugoslavije). No, u Crnoj Gori ima nesto vise 260,000 Crnogoraca. U Srbiji ima oko 270,000 gradjana s crnogorskom domovnicom, od kojih su oko 68,000 Crnogorci, a ostali (uglavnom) Srbi. A trenutno u Crnoj Gori ima oko 200,000 Srba. U svijetu ima jos (ne zna se tocno) 100,000-200,000 ljudi s Domovnicom Crne Gore, od kojih su Crnogorci u manjini (najvise ima u Hrvatskoj - 5,000). I ne postoji crnogorska dijaspora zato sto (pretpostavljam) se crnogorska nacionalna svijest ne odrzi dugo u inozemstvu. Bog! --HolyRomanEmperor 10:08, 20 April 2006 (UTC)Reply

I find it more ironic that Montenegrins assimilate into Serbs in Montenegro. Heh, :) --HolyRomanEmperor 17:08, 21 April 2006 (UTC)Reply

That's big sociological topic you've touched. The number is varying. Ipak, to sam ti naveo, jer kod Srba nije bio slučaj značajnog asimiliranja u Hrvate, za razliku od Crnogoraca (i kod "Srba Crnogoraca"). Kubura 10:54, 29 May 2006 (UTC)Reply

Hej! edit

Jesi li ikada cuo za Stepu Stepanovića? --HolyRomanEmperor 13:39, 29 June 2006 (UTC)Reply

Tko je sad to? Kubura 14:09, 29 June 2006 (UTC)Reply

Jedan od najvećih srpskih đenerala iz ratova protivu Osmanske Imperije 1876-1877 i 1877-1878, Prvoga (1912-1913) i Drugoga Balkanskog rata (1913), kao i Prvog Svjetskog Rata 1914-1918. Pročitaj Stepa Stepanović (ovo se nadovezuje na onu temu o imenima). --HolyRomanEmperor 14:43, 30 June 2006 (UTC)Reply

Werner Herzog edit

Re-activated at User talk:Kubura#Werner Herzog