Sistemele de operare reprezintă un element primordial în interacțiunea dintre utilizator și sistemul de calcul. Următoarea informație are rolul de a completa cunoștințele cititorului în materie de particularități ale sistemelor de operare, dar și diversitatea lor atât la interfață, cât și la modul de funcționare.

Cuvinte cheie: sistem de operare, OS, sistem de calcul

INTRODUCERE

edit

Un sistem de operare, prescurtat SO, este un ansamblu de programe care are rolul de a gestiona și de a facilita utilizatorului accesul la resursele sistemului de calcul. Metaforic, se poate spune că un sistem de operare joacă rol de dirijor, orchestrând doleanțele utilizatorilor prin atribuirea de partituri adecvate către diversele resurse ale calculatorului și veghind la interpretarea armonizată a respectivelor partituri, astfel încât scopurile pentru care  s-a apelat la calculator să fie atinse.

Nucleul sistemului de operare este primul program încărcat în memoria calculatorului si rămâne activ pe toată durata funcționării acestuia. Sistemul computerizat poate fi orice sistem de calcul, de la un computer, la un smartphone, un e-book reader sau chiar aparate de uz casnic. Sistemul de operare joacă și rolul de gazdă pentru aplicațiile care rulează pe echipamentul (hardwareul) respectiv.

Evoluția sistemelor de operare

După mai multe decenii de la prima generație de calculatoare, având la bază tehnologia tuburilor vidate, conceptul de sistem de operare a trecut din forma sa teoretică la implementarea de către diverși ingineri și programatori. Una dintre cel mai notabile inovații aduse în domeniul sistemelor de operare a fost introducerea de către Apple în 1984 a Interfeței grafice, conceptul de cartografiere a pixelilor ecranului și convertirea acestor date în informații digitale capabile să comunice direct cu tastatura și cu mouse-ul.

În aceeași perioadă, Microsoft a introdus noțiunea de ferestre (Windows), iar Linus Torvalds aduce kernelul, care a oferit posibilitatea dezvoltării de tip sursă deschisă a ceea ce acum poartă numele de distribuții Linux.

În 1996 Palm, Inc. a lansat primul sistem de operare pentru dispozitivele mobile, numit Palm OS. Asistăm apoi la lansarea Windows Mobile, Symbian OS, iOS și, în cele din urmă, Android, care a devenit cel mai popular sistem de operare pentru dispozitivele mobile.

SISTEME DE OPERARE ACTUALE

edit

2.1 Microsoft Windows

edit

Microsoft Windows este numele unei serii de sisteme de operare create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piață pentru prima dată în noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfețele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Versiunea cea mai nouă de Windows pentru stații de lucru existentă pe piață este Windows 10, pusă în vânzare în Iulie 2015. Site oficial: www.microsoft.com

2.2 Linux

Linux este o familie de sisteme de operare de tip Unix care folosesc nucleul Linux (kernel). Linux poate fi instalat pe o varietate largă de hardware, începând cu telefoane mobile, tablete, console video, continuând cu calculatoare personale până la supercomputer, ceea ce-l face mult mai dinamic decât Windows.

2.3 Mac OS

edit

Mac OS reprezintă o serie de sisteme de operare cu interfață grafică, proiectată de firma Apple (nume anterior: Apple Computer) pentru gama sa de computere de tip Macintosh. A fost introdus pentru prima dată la modelul Macintosh 128K în anul 1989. Prin introducerea sistemului de operare Mac OS, computerele Apple au devenit mai prietenoase pentru utilizatori decât cele cu sisteme de operare MS-DOS. Termenul „Mac OS” nu a existat cu adevărat până când a început să fie oficial utilizat la mijlocul anilor 1990. De atunci, acest termen a fost folosit pentru a distinge toate aplicațiile sistemului Mac de celelalte sisteme de operare.

2.4 Android

edit

Android este o platformă software și un sistem de operare pentru dispozitive și telefoane mobile bazată pe nucleul Linux, dezvoltată inițial de compania Google, iar mai târziu de consorțiul comercial Open Handset Alliance. Android permite dezvoltatorilor să scrie un cod gestionat în limbajul Java (mai nou și Kotlin), controlând dispozitivul prin intermediul bibliotecilor Java dezvoltate de Google. Aplicațiile scrise în C și în alte limbaje pot fi compilate în cod mașină ARM și executate, dar acest model de dezvoltare nu este sprijinit oficial de către Google.