User:TomMoeras/sandbox/De Wetterse Vrijpion

De Wetterse Vrijpion är en belgisk schackklubb i staden Wetteren. Klubben är för närvarande en av de största klubbarna i Flandern och Belgien med över 80 aktiva medlemmar. Klubben deltar i flera nationella klubbtävlingar, till exempel Belgiens nationella Interclub där de spelar i andra-klassens liga. Klubben har också sin egen ungdomsakademi.

Historia

edit

Grundande

edit

De Wetterse Vrijpion grundades den 6 oktober 1972 efter den berömda VM-matchen mellan Bobby Fischer och Boris Spassky samma år. Initiativtagare och förste ordförande är Romain Van de Kerkhove. Klubben hade vid denna tidpunkt cirka 20 medlemmar, några av dem är fortfarande medlemmar än idag. År 1975 startar klubben sin ungdomsakademi där nuvarande ordförande Luc Michiels (far till Stormästare Bart Michiels) lär sig att spela schack. De Wetterse Vrijpion arrangerar sin första turnering "Het Rozentoernooi" den 26 mars 1976. Denna turnering är en stor succé och blir en av de största schackturneringar i Belgien vid den aktuella tiden med 138 deltagare. Priserna är naturligtvis rosor donerade av de lokala odlarna. Under denna tid har internet ännu inte uppfunnits så klubben kommuniceras genom en veckotidning som för närvarande digitaliseras av kommunfullmäktige som en del av stadens idrottsarv.

 
Flygblad "Rozentoernooi" 1976
 
DWV Tidskrift

Fullfjädrad tävlingsklubb

edit

För att fira femårsjubileum av före-detta världsmästare, ger Dr Max Euwe en simul i De Warande. Av de 29 spelen förlorar han en och sju oavgjorda (remi). Det är också runt denna tid klubbens unga generation tar över och Edward Kosatka (fortfarande medlem i klubbens styrelse idag!) blir vald ordförande.

Ett schackprodigy

edit

Den yngsta belgiska Stormästare Bart Michiels blir medlem i De Wetterse Vrijpion 1994 när han är 8 år gammal. Han stiger snabbt till toppen och blir belgisk schackmästare i sin åldersgrupp. En prestation som han kommer att lyckas uppnå inte mindre än 5 gånger. I juli 2014 får han titeln Stormästare och blev den yngsta belgiska någonsin att uppnå denna titel.

 
Bart Michiels (2013)

Från liten till stor klubb

edit

Hittills hade klubben en genomsnittlig mängd 20 aktiva medlemmar men detta ändras när klubben säkringar med schackklubben De Drie Torens från Gent i 2016. Efter denna fusion har klubben totalt 48 medlemmar. Många av dem är fortfarande medlemmar till denna dag. Denna fusion innebar också ett uppsving för den hittills tysta ungdomsakademin. Flera av De Drie Torens mer erfarna spelare, som Quinten Ramacker och Thomas Moerman, blev schacktränare för klubben. Vid den här tiden fanns det cirka 15 ungdomsspelare.

Nuvarande och framtida

edit
 
Bild efter fusion mellan DDT och DWV.

Under coronapandemin var klubben tvungen att avbryta sina veckovisa fredagsklubbmöten men den nuvarande styrelsen beslutar snabbt att ersätta detta med ett onlinealternativ på Lichess och Discord. Klubben får en stor tillströmning från spelare som bestämt sig för att plocka upp Schack igen på grund av Netflixs stora hit The Queen's Gambit. Klubben har för närvarande över 80 aktiva medlemmar. Klubben kommer att fira sitt 50-årsjubileum i Oktober 2022 och kommer att få hederstiteln "kunglig" club, vilket blir Koninklijke Wetterse Vrijpion.

Ungdomsakademin

edit

De Wetterse Vrijpion har en blomstrande ungdomsakademi som för närvarande leds av Thomas Moerman som tog över denna roll från Ben Vintioen 2020. Denna har för närvarande 35 ungdomsmedlemmar och har haft framgångar i nationella och regionala mästerskap ganska så nyligen. Coronapandemin orsakade att ungdomslektionerna inte kunde hållas på normal plats i klubbhuset. Detta innebar att alla lektioner istället fick hållas online. Detta var en utmaning för alla lärare och studenter men i slutändan en enorm framgång. Akademin förlorade inga medlemmar, utan fick faktiskt ett par nya medlemmar under denna period.

Organisation

edit

De Wetterse Vrijpion är knuten till Belgiens schackförbund (KBSB) som i sin tur är medlem i FIDE, det internationella styrande organet för schack.

  • Nuvarande styrelse har sex ledamöter:
    • Luc Michiels (ordförande)
    • Nico Ramacker (vice ordförande)
    • Edward Kosatka (kassör och hedersordförande)
    • Thomas Moerman (ungdomsledare och sekreterare)
    • Lars Smet (utrustningschef)
    • Johan Matthys (turneringsarrangör)

Turneringar

edit

Klubben anordnar flera evenemang för alla nivåer av spelare, framför allt dess årliga "Open van Wetteren". Denna turnering avbröts på grund av coronapandemin men Thomas Moerman bestämde sig för att organisera ett ersättande event, denna gången online. Detta projekt växte sig större än vad någon kunde trott, och plötsligt blev online-eventet av Wetteren en internationell turnering med spelare från Venezuela, Indien, Sverige, USA, ... och många fler. Totalt deltog 128 spelare som alla kämpade för ära i en knockout turnering.

Klubbhus

edit

Efter att ha haft sitt hem i De Warande i nästan 45 år, var klubben tvungen att flytta till annan plats. Det nuvarande klubbhuset är CC De Poort i hjärtat av staden Wetteren.

Referenser

edit

Alla källor kommer från personlig erfarenhet.

Externa länkar

edit