Пекиншки метро

edit

Пекиншки метро је систем брзог превоза општине Пекинг који се састоји од 27 линија линија укључујући 22 брзе транзитне линије, 2 аеродромске железничке везе, једну маглев линију и две лаке железничке линије, и 490 станица. Железничка мрежа простире се на 836 километара кроз 12 градских и приградских округа Пекинга и у један округ Лангфанга у суседној провинцији Хебеј. Са 3,84 милијарде путовања у 2018. и у просеку 10,5 милиона путовања дневно, метро у Пекингу је најпрометнији систем метроа у свету. Једнодневни промет је 12. јула 2019 поставио рекорд од 13,75 милиона. Будући да је дужина система 836 километара, метро у Пекингу је најдужи систем метроа по дужини руте, надмашивши метро у Шангају у децембру 2023.

Линије у Функцији

edit

Линије пекиншке подземне железнице углавном прате распоред града на шаховској табли. Већина линија кроз урбано језгро (оцртано петљом Линија 10) иде паралелно или управно једна на другу и секу се под правим углом.

 
Шематски приказ пекиншких линија метроа у функцији.

Линије кроз урбано језгро

edit

Урбано језгро Пекинга је отприлике оцртано петљом Линије 10, која пролази испод или одмах иза 3. кружног пута. Свака од следећих линија пружа опсежну услугу у оквиру петље Линије 10. Сви имају везе са седам или више линија. Линије 1, 4, 5, 6, 8 и 19 такође пролазе кроз петљу линије 2, означавајући Пекинг из старог града Минг-Кинга

  • Линија 1: права линија исток-запад испод авеније Цханг'ан, која дели град преко Трга Тјенанмен. Линија 1 повезује главне комерцијалне центре, Ксидан, Вангфуџинг, Донгдан и ЦБД у Пекингу.
  • Линија 2: унутрашња правоугаона петља која прати унутрашњи градски зид из Минг ере који је некада окруживао унутрашњост града, са стајалиштима на 11 некадашњих капија зида (завршавају се мушкарцима), сада прометним раскрсницама, као и на железничкој станици у Пекингу.
  • Линија 4: линија углавном север-југ која иде западно од центра града са стајалиштима у Летњој палати, Старој летњој палати, универзитетима у Пекингу и Ренмину, Зхонггуанцун, Националној библиотеци, зоолошком врту у Пекингу, Ксидану, Таорантингу и железничкој станици Пекинг Југ.
  • Линија 5: права линија север–југ која иде источно од центра града. Линија 5 пролази поред храма земље, храма Ионгхе и храма неба.
  • Линија 6: линија исток-запад која иде паралелно и северно од линије 1, пролази кроз центар града северно од Беихаи парка. Са 53,4 км, линија 6 је друга најдужа линија метроа у Пекингу после линије 10, и иде од округа Шиџингшан на западу до подцентра града Пекинга у округу Тонгџоу, завршавајући у Лученгу одмах иза источног 6. кружног пута.
  • Линија 7: линија исток-запад иде паралелно и јужно од линије 1, од железничке станице Пекинг Вест до Универсал Ресорта. Линија 7 служи старим четвртима јужног Пекинга са стајалиштима у Жушикуу, Цаишикуу и Чикикуу.
  • Линија 8: линија север–југ која прати централну осу Пекинга од округа Чангпинг кроз Хуилонгуан, Олимпијски зеленило, Шичахај и Нанлуогуксијанг, где линија скреће источно од Забрањеног града и Трга Тјенанмен са заустављањем у Националном музеју уметности и Вангфуџингу пре повратка у централна осовина код Кианмена и наставља се на југ преко Жушикоуа и Јонгдингмена до Хеија пре него што скрене на југозапад до Јингхаја у округу Дашинг.
  • Линија 9: линија север–југ која иде западно од линије 4 од Националне библиотеке преко Војног музеја и железничке станице Пекинг Запад до Гуогонгџуанга у југозападном предграђу.
  • Линија 10, линија спољне петље која пролази испод или одмах иза Трећег прстена. Осим петље Линије 2, која је у потпуности затворена унутар петље Линије 10, свака друга линија кроз урбано језгро сече се са Линијом 10. На северу, Линија 10 прати градски зид у Пекингу из периода Јуан. На истоку, линија 10 пролази кроз Пекинг ЦБД.
  • Линија 14: линија обрнутог Л облика која повезује југозападни, југоисточни и североисточни део града. Од Зханггуозхуанга на југозападу, линија 14 иде право на запад и улази у петљу линије 10 у Ксију и пролази кроз Јужну железничку станицу у Пекингу, Ионгдингменваи, Пухуангиу, Фангзхуанг и напушта петљу линије 10 у Схилихеу пре него што скрене на север на Пекиншком универзитету за технологију. иде југ-север изван петље линије 10 кроз централни кварт у Пекингу, парк Чаојанг и Јиукианкиао до Вангђинга на североистоку.
  • Линија 16: линија од северозападног предграђа округа Хаидиан северно од планине Баиванг која иде углавном север-југ након уласка на линију 10 у Националну библиотеку и Иуиуантан Донгмен (Источна капија парка Иуиуантан), затим наставља на југ кроз Мукиди и Дагуаниинг, пре уласка у Фенгтаи Железничка станица. Затим скреће на запад кроз Фенгтаи Нанлу пре него што заврши у Ванпингцхенгу у округу Фенгтаи.
  • Линија 19: линија север-југ од Муданиуана до Ксингонга са стајалиштима унутар петље линије 2 у Пинг'анли и Таипингкиао у близини Пекиншке финансијске улице.

Линије које опслужују вањска предграђа

edit

Свака од следећих линија пружа услуге претежно до једног или више предграђа иза 5. кружног пута. Линије 15, С1 заједно са линијама Цхангпинг, Дакинг, Ианфанг протежу се изван 6. кружног пута.

  • Линија 11 тренутно саобраћа од Мошикоуа до Синшоуганга (Шоуганг Парк) у округу Шиџингшан.
  • Линија 13 се протеже преко предграђа северно од града и превози путнике до Ксиџимена и Донгџимена, на северозападном и североисточном углу линије 2.
  • Линија 15 исток-запад, која се протеже између северног 4. и 5. кружног пута са истока Универзитета Тсингхуа, преко Олимпијског зеленила и Вангџинга, скрећући на североисток до приградског округа Шуњи.
  • Линија 17 тренутно иде од Шилихеа до Јиахуихуа у јужном делу, углавном опслужујући округ Тонгџоу, док северни део тренутно иде од Футуре Сциенце Цити Нортх до Радничког стадиона, углавном опслужујући округ Чангпинг и северни округ Чаојанг.
  • Батонг линија протеже линију 1 на исток од Сихуија до приградског округа Тонгџоу.
  • Чангпинг линија почиње у Кситученгу у округу Хаидиан, пролази кроз Лиудаокоу и Ћингхе Сјаојингћао пре него што се укрсти са линијом 13 на железничкој станици Ћингхе и Ксиеркију, а затим иде на север кроз приградски округ Чангпинг. Линија затим пролази поред Парка науке о животу, Схахе Унив. Парк и Минг гробнице.
  • Дашинг линија протеже линију 4 јужно до приградског округа Дашинг.
  • Линија Фангшан иде од Донггуантунана у округу Фенгтаи до Јанкундонга у округу Фангшан у југозападном предграђу.
  • Јанфанг линија продужава линију Фангшан даље у западни округ Фангшан.
  • Линија Јижуанг се протеже од јужног терминала линије 5 до зоне економског и технолошког развоја Иизхуанг у југоисточном предграђу.
  • Кепитал Ерпорт Експрес повезује међународни аеродром у Пекингу, 27 км (17 миља) североисточно од града, са линијом 5 у Беикинкиаоу, линијом 10 у Саниуанкиаоу и линијама 2 и 13 у Донгжимену.
  • Дакинг Аирпорт Екпресс повезује међународни аеродром Дашинг у Пекингу, 46 км (29 миља) јужно од града, са линијом 10 на Цаокиаоу.
  • Линија С1, маглев линија мале брзине која повезује приградски округ Ментоугоу са линијом 6 у округу Шиџингшан.
  • Ксиђао линија, линија лаке железнице која се одваја од линије 10 у Багоуу и протеже се на запад до Мирисних брда.
  • Линија Јижуанг Т1, лака железничка линија иде од Кузхуанга у округу Дакинг до Дингхаииуана у округу Тонгзхоу.

Објекти

edit

Приступачност

edit

Свака станица је опремљена рампама, лифтовима или лифтовима како би се олакшао приступ инвалидским колицима. Новији модели вагона сада пружају простор за смештај инвалидских колица. На свим линијама су доступне аутоматизоване аудио најаве за долазне возове. На свим линијама називи станица се објављују на мандаринском кинеском и енглеском језику. Према прописима о метроу, возачи са ограничењима у кретању могу да добију помоћ од особља подземне железнице да уђу и изађу из станица и возова, а возачи са оштећеним видом могу да унесу уређаје за помоћ и псе водиче у метро.

Покривеност мобилном мрежом

edit

Мобилни телефони се тренутно могу користити широм мреже. У 2014. Пекиншка подземна железница је започела надоградњу мобилних мрежа у пекиншкој подземној железници на 4Г. У 2016. цела мрежа метроа има 4Г покривеност.[157] Од 2019. 5Г покривеност се примењује широм мреже.

Комерцијални објекти

edit

Током 1990-их у пекиншкој подземној железници радило је неколико продавница брзе хране и готових производа. Године 2002. отворено је четрнаест Вумарт продавница у различитим станицама Линије 2.

Након што је био сведок пожара у метроу у Даегуу у фебруару 2003. године, метро у Пекингу је постепено уклонио 80 киоска и ресторана брзе хране на 39 станица на линији 1 и линији 2. Популарни подземни тржни центар на станици Сидан је затворен. Ово је у супротности са другим системима у Кини који су повећали трговину станицама пошто су почели да брзо шире своје мреже. Пошто се спроводи ова политика, нове линије нису имале станичну трговину приликом отварања.

Путници су се стално жалили да је недостатак трговине станицама у пекиншком метроу незгодан. Почетком 2010-их, Пекиншки метро је почео да мења неке од ових политика. Аутомати за продају пића и грицкалица постепено се уводе унутар станица од 2013. Касније су уведене и машине са уобичајеним артиклима као што су цвеће, слушалице, маске, итд. У 2013. години, Авангарда кинеских ресурца и ФемилиМарт су изразили интересовање за отварање продавница у пекиншкој подземној железници, али то се никада није остварило.

Извештај анкете о задовољству путника у услугама метроа од 2018. године показује да више од 70% путника жели продавнице на станицама метроа, посебно за разне топле и хладне напитке, готову храну и бенто јела. У децембру 2020. године, „распоређивање 130 погодних услужних објеката на станицама метроа“ наведен је као кључни пројекат за општинску владу у Пекингу. Пекиншка метро је 25. јула 2021. одабрала три станице, Хепингли Беијие станицу на линији 5, станицу Кингниан Лу на линији 6 и станицу Цаисхикоу на линији 7, да спроведе пилот програм отварања продавница. Од децембра 2021. почело је брзо увођење трговине на станицама у великим размерама широм мреже са различитим комерцијалним установама као што су књижаре, апотеке, цвећаре и специјализовани продавци који су изграђени унутар станица.

Информациона линија и апликација

edit

Дежурна телефонска линија метроа у Пекингу покренута је уочи Летњих олимпијских игара 2008. како би се пружиле информације путницима, примиле жалбе и сугестије, и поднели извештаји о изгубљеним и пронађеним стварима. Врућа линија је комбиновала девет јавних телефона различитих одељења метроа. 29. децембра 2013. број дежурне линије је промењен са (010)-6834-5678 на (010)-96165 за скраћено бирање. У децембру 2014. године, телефонска линија је почела да нуди информације о тарифама, пошто је метро прешао на тарифу засновану на удаљености. Дежурна линија има особље од 5 ујутру до поноћи и има аутоматизовану услугу током радног времена без особља.

Пекиншки метро има званичну апликацију и бројне апликације са стране.

Енглески називи станица

edit

Према сродним правилима објављеним 2006. године, сви називи места, уобичајени називи и сопствени називи станица метроа и аутобуских станица треба да користе велика слова Ханиу Пиниин. На пример, станица Нанлиши Лу треба да буде написана као NANLISHILU станица. Међутим, називи места могу да користе енглески превод, као што је Војни музеј.

Према стандарду превода објављеном у децембру 2017, називи станица железничког транзита и јавног превоза морају да буду у складу са законима.

Од децембра 2018. године, Пекиншка метро је сваке године мењала формат имена нових станица метроа. На мапи метроа из децембра 2018, називи станица су користили римско писмо, а узимало је у обзир навику писања и изговор на енглеском. Формат је промењен у дословно у децембру 2019, где су позиције (исток, југ, запад и север) написане на Ханиу пињин и додата им је енглеска скраћеница.

Пекиншки метро је од 31. децембра 2021. почела да користи нови формат назива станица. Пињин "Џан" се користи уместо енглеске речи "Station" на светлосној кутији на улазу у метро. То је изазвало снажно неслагање. Грађани су то критиковали, дајући коментаре попут „Кинези не морају да читају, а странци то не могу да читају“. Неке од знаменитих станица са именом користе кинески назив, Ханиу Пињин и енглески превод. Имена станица која се завршавају позицијама више не додају енглеску скраћеницу. Неке од станица које су користиле називе енглеског превода (као што су Shahe Univ. Park (Парк Шахе Универзитета), Life Science Park(Парк Науке Живота), и Liangxiang Univ. Town(Град универзитета Љангжанг)) промењене су само у Ханиу Пиниин (Нови називи станица су Шахе Гаоџиаоуан, Шенрминг Кекуеиуан и Лиангкианг Дакуеченг).