Draft:Barokk ajastu ja muusika

Barokk mis kestis 17.saj-i ja 18.saj-i I poolel Euroopas valitsenud kunstistiil, renessansile järgnenud kultuuriajastu. See algselt juveliirikunstist pärit mõiste sai 18.saj-i lõpul, varaklassitsismi ajal negatiivse tähenduse, sest sellega iseloomustati klassikalisest kaanonist kõrvale kaldunud 17.-18.saj-i kunsti.

Barokkmuusikale on iseloomulik liikuvus ja kaunistusterohkus, enamasti ülev, suursugune, meeleolu ja monumentaalsus. Kuigi polüfooniat peeti vanamoeliseks, arenes välja täiuslikem imitatsioonilise polüfoonia vorm fuuga. Täienes orkestrikoosseis ja lisandus mänguvõtteid.

Ooperis kujunesid välja aaria, duett, ja retsitatiiv, tekkis bel canto ja kujunes primadonna mõiste, kirikumuusikast tuli ooperisse kastraatide laul.

Barokkmuusika heliloojad on kõige tuntumatest näiteks Johann-Sebastian Bach, Georg-Friedrich Händel, Antonio Vivaldi jpt.

Barokk ajastut näeb tänapäeval kuulsate heliloojate paladest, naiste ja meeste riietest kuiga mõisate, losside, kirikute ja muuseumide arhitektuuris.

References

edit