Draft:Academic Grammar School (Bohemia - Czech Republic)

Akademické gymnázium je nejstarší střední škola v České republice, bylo založeno v roce 1556 jezuitskými přistěhovalci. Sídlilo v Klementinu, kde krátce fungovala i jezuitská univerzita - protiváha nejstarší, tehdy protestantské, Karlovy univerzity (1348).

V současnosti si pořád zachovává status velmi privilegované školy, (studovali zde přední osobnosti české kulturní a vědecké scény) odkazuje na svou raně novověkou minulost, probíhá zde i velmi kvalitní výuka latiny. Škola nabízela tři varianty studia:

1) Společensko - vědní (humanitní) obor s povinnou výukou latiny.

2) Matematicko - přírodovědný obor.

3) Francouzština s latinou - (zrušena).

Škola se spojila i s jazykovou školou, (má prestižní certifikát "Škola s právem státní jazykové zkoušky") tudíž má pestrou a kvalitní výuku jazyků. Studenti si (kromě povinné češtiny, angličtiny a někdy i latiny) mohou vybrat z francouzštiny, španělštiny, němčiny a ruštiny.

Škola má v současnosti cca 430 studentů.

Osobnosti spjaté se školou: Josef Jungman, Václav Kliment Klicpera, Josef Kajetán Tyl Bedřich Smetana, nositel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský a mnoho dalších... (Škola má na hlavním schodišti vystavené portréty mnoha úspěšných absolventů - od založení školy až po současnost.