Draft:Шкварко Максим Юрійович

Шкварко Максим Юрійович

Український солдат

Шкварко Максим Юрійович (позивний Шайтан, 21 серпня 1976 року місто Харків, Україна -7 березня 2023 року Авдіївка, Донецька область, Україна) – старший лейтенант ЗСУ, розвідник, учасник російсько-української війни, український націоналіст, член національно-визвольного руху «Правий сектор».

Народився 21 серпня 1976 року в родині доктора техничних наук, академіка Юрія Валентиновича Шкварко в місті Харкові. Закінчив Харківський аеро-космічний ліцей № 5. Службу в В ЗСУ з 1993 року, закінчив Харківський Військовий Університет за фахом Радіотехнічні пристрої системи та комплекси», службу проходив на командирських посадах технічної розвідки. Звільнений в запас 2002 року. Приймав активну участь в Померанчевій революції 2004 року, та Революції гідності 2014 року. З перших днів протистояв російським провокаціям на Харківщині, учасник оборони Харківської ОДА 1 березня 2014 року. Є одним із засновників добровольчого руху на Харківщині в складі «Правого сектору», де, як кадровий офіцер, очолив вишкіл добровольців. В 2015 році повертається до лав ЗСУ і в складі 92 ОМБР приймає участь в АТО як командир батареї ППО. Трохи згодом повертається до лав військової розвідки, воює разом із своїми розвідниками в ООС. Нагороджений «Відзнакою Президента України за участь в Антитерористичній Операції» та іншими державними нагородами.

Повномасштабну російську навалу 2022 р. разом з побратимами зустрічає в складі 74 окремого розвідувального батальйону, групи якого приймають бій по всій Донеччині від Маріуполя до Авдіївки. Неодноразово відкидає пропозиції підвищення в званні та посаді не бажаючи відмовлятися від особистої участі в бойових діях. 07.03.2023 очолив зведену групу розвідників та військовослужбовців для ліквідації прориву в районі селища Веселого на схід від Авдіївки, де загинув в бою через мінометний обстріл ворога. Залишилася донька, Олександра та дружина Надія. Похований на Алеї Героїв в місті Харкові.