Draft:Žaklīna Cinovska

Ievads

edit

Latviešu TV producente, režisore, scenāriste, raidījumu vadītāja un žurnāliste. Savas profesionālās darbības laikā veidojusi Latvijā populārus un novatoriskus TV raidījumus, TV šovus, seriālus un dokumentālo filmu sērijas, kā arī vairāk kā 200 mūzikas videoklipus. Dibinājusi un vada Latvijā pirmo izklaides televīziju “iTV”.

Dzimšanas datums un vieta 14.marts 1067. Rīga

Nodarbošanās

edit

Režisore, producente, žurnāliste, TV hoste

Izglītība

edit

Latvijas Universitāte, žurnālistikas fakultāte. Mācījusies Latvijas Kultūras akadēmijā Vladimira Poznera TV skola Maskavā, pabeigusi ar izcilību UCLA – (Kalifornijas universitāte ASV) kino režija un producēšana.

Dzīvesgājums

edit

Dzimusi 19 …, Rīgā(?) Mācījusies Āgenskalna Valsts ģimnāzijā, pēc kuras absolvēšanas 1985.gadā sākusi strādāt Latvijas televīzijā par režisora palīgu - administratori. Savu pirmo filmu “ Trakums 11bē” Žaklīna nofilmēja vēl mācoties vidusskolā. 1987.gadā pirmā pieredze kā TV režisorei, veidojot mūzikas videoklipu ar Edgaru Liepiņu un Juri Kulakovu un tad režisore arī raidījumam “Atturība dzīves norma”. 1989. gadā Žaklīna Cinovska ir skaistumkonkursa “Miss Rīga-89” producente un režisore. Seko izklaidējošs autorraidījumu cikls “ Horoskopi, horoskopi”, kas Latvijas televīzijā tika demonstrēts vairāk kā 20 gadus un guva lielu popularitāti izklaides žanra neparastās novitātes un dažādo dalībnieku dēļ. Līdztekus populārajam TV šovam “Horoskopi” tiek nodibināts uzņēmums SIA “Žaklīnas horoskopu centrs”, kuru tā darbības laikā apmeklēja vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. (Pati Žaklīna ar astroloģiju nopietni nekad nav aizrāvusies.) No 1995.- 2000. gadam paralēli LTV strādājusi Latvijas neatkarīgajā televīzijā LNT kā režisore politiski analītiskam raidījumam “Nedēļa”. Sākot ar 2003. gadu viņa LNT veidojusi raidījumu ciklus “Nekustamie īpašumi” realitātes šovus “Drosmīgās pārvērtības” un “Maksimālais lidojums” Žaklīna Cinovska ir Latvijā pirmā neatkarīgo producentu veidotā seriāla “Prāts vai instinkts” (2006.) režisore, producente un līdzautore. Savukārt viņas veidotā oriģinālšova “Rallija zvaigzne” franšīzi ir iegādājušies ārvalstu producenti. 2017. Žaklīna Cinonovska izveidoja TV kanālu “iTV”, kas iecerēts kā pirmais, tikai vietējās produkcijas izklaides satura televīzija. 2021.gadā Žaklīna tiek uzicināta uz PBK, lai Pirmo baltijas kanālu pārceidotu latviešu valodā. Tomēr sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, PBK kompānijas darbība Latvijā tiek izbeigta. 2023. gadā, sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, Žaklīna daudzus mēnešus pavada Ukrainā, lai veidotu dokumentālo filmu ciklu “Laba diena, mēs no Ukrainas!” Pirmā daļa “ Nulles līnijas pilsonība” jau skatāma iTV un LMT viedtelevīzijā, kā aŗi Žaklīnas saitē zaklina.lv

References

edit

https://jauns.lv/raksts/zinas/573173-zaklina-cinovska-pec-atgriesanas-no-ukrainas-kara-nebija-laika-raudat

https://jauns.lv/raksts/sievietem/524903-zaklina-cinovska-dodas-uz-karadarbibas-zonu-ko-vina-tur-dara

https://www.tvnet.lv/4799919/sova-rallija-zvaigzne-dalibnieki-gatavojas-5-posmam