File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Toverstaf die zowel geluk kan verzekeren rampen kan weren als ziekte dood en verderf kan veroorzaken TMnr 137-575.jpg

Original file(711 × 800 pixels, file size: 60 KB, MIME type: image/jpeg)

Summary

Description
Nederlands: Toverstaf. Toverstaf die zowel geluk kan verzekeren, rampen kan weren als ziekte, dood en verderf kan veroorzaken. De staf was het belangrijkste hulpmiddel van de priester-genezer (datu of guru). Hij werd gebruikt bij verschillende ceremoniën waarin de datu de toekomst voorspelde of waarin hij het onheil afriep over vijandige personen en dorpen.

De hier afgebeelde staf noemt men een 'tunggal panaluan'. Deze wordt gekenmerkt door een groot aantal uitgesneden menselijke en dierlijke figuren die boven elkaar geordend zijn. De toverstaf werd zelf door de datu gesneden. Voor het maken van een 'tunggal panaluan' kon de datu alleen gebruik maken van het hout van de cassia javanica. Deze boomsoort neemt een centrale plaats in in een mythe waarin een ontstaansgeschiedenis van de Batak vertelt wordt. Ook de uitgesneden figuren zijn afkomstig uit deze mythe. Omdat de staf door de priester-genezer zelf werd gesneden, komen ze in vele vormen en stijlen voor (Sibeth 1991: 133).

Om de staf magische krachten te geven moest de datu deze eerst inwijden. Dit deed hij door in de staf gaten te maken en deze te vullen met een tovermiddel, 'pupuk'. Pupuk verkreeg de datu door een uit een naburig dorp ontvoerd kind in te graven tot het hoofd. Nadat het kind had gezworen zich in te zetten voor het welzijn van het dorp, goot de datu vloeibaar lood in de mond van het kind. Op deze wijze wist de datu de geest van het kind voor zich te laten werken. Uit het lichaam van het dode kind werd de pupuk gemaakt (Sibeth 1991: 136, 138).

De datu was naast het dorpshoofd de belangrijkste persoon van het dorp. Bij vragen of problemen in het dorp of in een persoonlijk leven werd de datu geraadpleegd. Hij was bemiddelaar tussen voorouders en mensen, hij was ceremoniemeester bij plechtigheden en hij was genezer. De sociale positie van de priester-genezer was gespleten: hij werd bewonderd en gevreesd. Men werd priester-genezer door voorbestemming of door benoeming, niet uit vrije wil. Veelal waren de priester-genezers verwant aan de stichters van het dorp (Sibeth 1991: 126).. Toverstaf die zowel geluk kan verzekeren, rampen kan weren als ziekte, dood en verderf kan veroorzaken
Undetermined language : Tunggal panaluan
Date before 1921
date QS:P,+1921-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1921-00-00T00:00:00Z/9
Source
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Author Tropenmuseum

Licensing

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts

image/jpeg

546edac662992a6743e1e8e8227d5ddf43a59755

61,763 byte

800 pixel

711 pixel

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current20:51, 28 July 2010Thumbnail for version as of 20:51, 28 July 2010711 × 800 (60 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Toverstaf. Toverstaf die zowel geluk kan verzekeren, rampen kan weren als ziekte, dood en verderf kan veroorzaken. De staf was het belangrijkste hulpmiddel van de p
The following pages on the English Wikipedia use this file (pages on other projects are not listed):

Global file usage

The following other wikis use this file:

Metadata