Curtean Ion edit

Curtean Ion este un politician în Republica Moldova, fost președinte al Partidului Republican din Moldova.


Biografie edit

Curtean Ion s-a născut la data de 24 iunie 1943 în satul Ocnița, raionul Ocnița. A studiat la Universtitatea Agrară din Republica Moldova absolvind-o cu diplomă roșie. În anii următori a fost președinte de colhoz în cadrul raionului Sîngerei contribuind la dezvoltarea economică și social-culturală în ansamblu a întregului raion. În anii următori a activat în cadrul Ministerului Agriculturii pe timpul Uniunii Sovietice, ca specialist principal.

După desființarea Uniunii Sovietice și-a continuat activitatea profesională schimbînd radical vectorul orietării și anume creînd la 15 august 1999 Partidul Republican din Moldova. Adunarea Generală Constituantă a adoptat Programul şi Statutul PRM, a ales organele de conducere şi preşedintele acestei formaţiuni politice în persoana dlui Curtean Ion.

Din momentul constituirii sale PRM şi-a propus să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova ca stat suveran, democratic, de drept şi integral sub aspect teritorial; la integrarea ei în comunitatea internaţională; la consolidarea societăţii civile, capabilă să asigure stabilitatea şi ireversibilitatea dezvoltării politice, economice, sociale şi spirituale a statului moldav.

La 30 ianuarie 2005 şi-a ţinut lucrările congresul ordinar al PRM. Participanţii la congres au optat pentru participarea PRM la scrutinul parlamentar din 6 martie 2005 şi aprobat modificări în componenţa Consiliului Coordonator al PRM.