User:Tamás Kádár/Al Gore 2007-es budapesti klímakonferenciája

3rd Október 2007. Wednesday - Jövő Háza (Budapest) edit

In the last second

Global warming effects on Europe and Hungary


Date: 2007. 3rd October. Wednesday

Address: Jövő Háza (Millenáris Park)

A KONFERENCIA TERVEZETT PROGRAMJA ÉS ELŐADÓI edit

I. RÉSZ: KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS A NEMZETKÖZI ÖSSZEFOGÁS edit

Felvezető: Részlet a Kellemetlen igazság (Inconvient Truth) című 2007-ben Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilmből.

ELŐADÁSOK:

Al Gore probably will come to us to Budapest 3rd October, 2007. We hope he will arrive in safe and sound. " It will can be a motional occasion. We have learnt a lot from you Mr Al Gore, when we read your An Inconvenient Truth book in 2006. And Al Gore Thank you for your leadership on this issue and so many others."

The program: 1. Part

-Al Gore: Inconvinient Truth (the NEXT president of United States of America)

-April H. Foley: USA function fight aganist for global warming

-Sir Nicholas Stern: the global warming effects in worldwide GDP. (World Bank Group, leader, academic)

-Stavros Dimas: Europe function fight aganist for global warming. (EU)

-László Sólyom: Maintainable groth (President of the Republic of Hungary)

-Zhu Zushou: The chinese fight on global warming (People's Republic of China: hungarian ambassador)

II. RÉSZ KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS MAGYARORSZÁG edit

ELŐADÁSOK:

Láng István: Alkalmazkodás a klímaváltozásra magyarországi hatásaihoz (Akadémikus, kutatóprofesszor, a klímaváltozás magyarországi hatásait kutató, 2006. közepén zárult Vahava-projekt vezetője)

Fodor Gábor: Készül a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (a Magyar Köztársaság környezetvédelmi minisztere)

III. RÉSZ: ALKALMAZKODÁS EGY MELEGEBB MAGYARORSZÁGHOZ edit

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSEK

I. Magyarország a füge országa?!

A legnagyobb kihívás előtt a mezőgazdaság áll

Fagykár, csapadékhiány, jégverés, belvíz, árvíz, helyi özönvíz, zivatarok. A természetes vegetáció mellett leginkább a mezőgazdaság érzékeny a változó éghajlatra. Mely területek, régiók a legérintettebbek a klímaváltozás terén, hol csökken leginkább a talaj termőképessége, hol lesz a legkomolyabb probléma az öntözővízhiány, és hol van szükség a termékszerkezet legmarkánsabb módosítására?

A kerekasztal résztvevői (szervezés alatt):


II. Zöldenergia edit

A széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségei – 1.

A melegebb jövőhöz való alkalmazkodás mellett szem előtt kell tartani a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének lehetőségeit is. A kerekasztal-beszélgetés az energiagazdaságra, a megújuló energiaforrások terjedésének korlátaira, ezen energiaforrásoknak a mai magyar építészetből való figyelmem kívül hagyására koncentrál.

A kerekasztal résztvevői (szervezés alatt):

  • Fucskó József, Magyar Környezetgazdaságtani Központ szakmai igazgatója
  • Moderátor: Kovács Tibor


III. Dugóország edit

A széndioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségei – 2.

A közlekedés kibocsátásai a világ teljes széndioxid kibocsátásának 22 százalékát teszik ki, és ez az arány az ipari kibocsátásokat többszörösen meghaladva növekszik minden évben. Ez az a terület, ahol az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásában komoly lehetőségek rejlenek. Milyen lehetőségek vannak széndioxid-csökkentésre a mai magyar közlekedési viszonyok közepette?

A kerekasztal résztvevői:

  • Lukács András, Levegő Munkacsoport elnöke
  • Fleischer Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, fő kutatási területe a környezetbarát közlekedés
  • Antal Dániel, a Magyar Vasúti Hivatal elnöke
  • Moderátor: Kántor Endre


IV. Klímabarát települések és a lakossági tudatformálás edit

A magyar lakosság 65 százaléka városokban él, a fenntartható településfejlődés szempontjából előttük álló kihívások azonosak: többek között a közlekedés csillapítása, helyi megújuló energiaforrások kihasználása, energiahatékonyság javítása, energiatakarékosság, városi hőszigetek kialakulásnak megakadályozása. A felsorolt kihívások azonban nem csak a lakosságot érintik, az üzleti vállalkozások szemléletébe ugyancsak be kell épülnie a környezettudatosságnak. Néhány település már rendelkezik saját klímaprogrammal, milyenek az első visszajelzések?

A kerekasztal résztvevői:

  • Tóth Gergely – KÖVET INEM főtitkár
  • Antal Z. László – szociológus, MTA Szociológiai Kutatóintézet, tudományos főmunkatárs
  • Bencsik János, Tatabánya polgármestere

V. Klímabarát vállalkozások edit

Mennyire jellemzi környezettudatosság az üzleti szférát? A TOP 200 vállalatai mennyire számolnak üzletpolitikájukban a globális felmelegedéssel és hatásaival? Milyen megelőző- és ellenlépések jellemzik e téren működésüket? Mennyire kapcsolódnak be a vállalatok a települési kezdeményezésekbe? Hogyan kezeli a klímaváltozást a pénzügyi szféra?

A kerekasztal résztvevői (szervezés alatt):

  • PANNON GSM
  • Citibank
  • Heim Péter – Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgató

1. Miért fontos, hogy Al Gore 2007 novemberében Budapesten klímakonferenciát tartson? edit

  • 1. Korunk legnagyobb problémája a globális éghajlati válság. Nem elégséges csupán Magyarország üvegházhatású gázainak kibocsátását megszüntetni, hanem Ázsia, Afrika környezetszennyező-, népességproblémájára is megoldást kell találnia a fejlettebb régióknak.
  • 3. Al Gore Budapestre való látogatásával nő az esélye, hogy a magyar állampolgárok vízummentességet kapnak az USA-ba. Tudjuk, hogy amerikában mindennapos vitatéma a bevándorlás, ezen belül téma az Európai Unió tagállamaiból való munkavállalás. "Magyarországgal a legjobb esetben is 2008-ban kezdődhetnek tárgyalások az amerikai vízumkényszer eltörléséről - jelentette ki az Egyesült Államok európai ügyekért felelős külügyi államtitkára" Daniel Fried. vízummentesség 2008
  • 4. Ha megválasztják elnöknek Al Goret 2008-ban - ami valószínűsíthető - , 2007 után sokkal nehezebb lesz őt vendégül látni illetve sokkal nagyobb költégekkel lehet megvalósítani a projektet. 2008-ban kampányol, átrendezi a szenátust, legfeljebb 2009-ben jön Budapestre ha 2007-ben nem, az viszont már túl késői időpont.
  • 5. Kellemetlen igazság című filmjének egy részét Budapesten is forgathatta volna. Már amikor körbeutazta a világot és előadásokat tartott a globális éghajlati válságról, már akkor Budapesten is kellett volna, hogy előadást tartson.
  • 6. A hazai klimatológusoknak kitűnő továbbképzésére ad alkalmat az előadása. A magyar klímakutatóknak, akik arra panaszkodnak, hogy a döntéshozók lényegében tétlenek a klímaváltozással kapcsolatban egy jó lehetőség , hogy az eddig elért eredményeiknek, megfelelő média támogatással, egy ilyen sztárpolitikus mellett, ebben a klímakonferencia keretén belül, erős hangot adjanak. Erős hangot ahhoz, hogy ne csak beszéd tárgya legyen a felmelegedés, hanem ténylegesen átáljon a magyar és a világgazdaság- is a fenntartható fejlődés pályájára. Hogy magyarországnak ne kelljen egy kínai, indiai vagy egy afrikai inváziótól tartania.
  • 7. A magyar közvéleményt, az emberek gondolkodásmódját változtatná, hogy ami mostanában történik a Földdel, az nem normális. Radikális változásokra van szükség.
  • 8. A hazai politikusokra is hatással lenne a klímakonferencia, már eleve Al Gore híre is.

2. Érvek, hogy Al Gore miért jönne Budapestre edit

  • 1. Al Gore szívügye ennek a problémának a megoldása. 30 éve dolgozik, hogy eredményt érjen el a felmelegedés elleni küzdelemben USA-ban. A globális felmelegedési válsággal kapcsolatban a világ sok nagy városában járt. Budapesten még nem volt.
  • 2. A klímakonferencia alkalmával megismerkedne a magyar állásponttal. Megismerné jobban Magyarország éghajlatváltozásának részleteit. Tudását bővítené a legújabb kutatási eredményekkel, melyek Közép-Európára vonatkoznak.
  • 3. A 2008-as választásokon a magyar szavazókra is hat azzal, hogy Budapestre látogat.

3. Résztvevők edit

  • Al Gore (az Egyesült Államok 45. alelnöke)
  • Magyar Tudományos Akadémia (Dr. Csatári Bálint geográfus)
  • MTA Szociológiai Intézet Éghajlatváltozás Kutatóműhelye (Takács-Sánta András ökológus)
  • Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara (Dr. Gyuró György meteorológus)
  • Env-In-Cent Környezetvédelmi Tanácsadó Iroda Kft. (Dr. Pálvölgyi Tamás meteorológus)
  • Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) - (Dr. Mika János klimatológus, Schlanger Vera klimatológus)
  • Vahava-projekt kutatói - (Dr. Láng István akadémikus)



8. 2008-ban indul Al Gore a választásokon? edit

Lehetséges, hogy Al Gore lesz az új elnöke az Egyesült Államoknak. Al Gore nagyon erős, agresszív kampányt folytat nemcsak USA-ban, hanem a világban mindenhol. 2007.07.07 csak az első nagyobb megmozdulása volt. A következő három, öt évben sok ehhez hasonló világméretű akciója lesz. A felmelegedés napról-napra egyre jobban érezhető. Az emberek nem csak amerikában, hanem a világ összes országában azokat a politikusokat fogják megszavazni, akik a felmelegedés ellen tesznek. Lásd:Live Earth

Miért valószínű, hogy Al Gore indul a 2008-as választásokon?

  • 1. Megírta a Kellemetlen igazság című könyvét, megnyert két Oscar-díjat a filmjével.
  • 2. 2006-ban kiképzett kb. 1500 globális felmelegedési elleni aktivistát, akik a klímaváltozás problémáját, Bush által lefizetett, a dezinformációért felelős lobbistákat vísszhangozzák a világban.
  • 3. Kiadta pár hónapja a The Assault on Reason című könyvét, mely az iraqi szégyenről szól. (politikai könyv, nem a felmelegedésről szól)
  • 4. Al Gore és G. Bush 2000-res választási küzdelméről 2007-ben kezdték el az újraszámlálás című filmet forgatni, amely a 2008-as választásokat megelőzően lesz bemutatva.
  • 5. Michael Moore: Fahrenheit 9/11½ című legújabb filmje még 2007-ben elkészül. Michael Moore - aki nyíltan támadja Busht filmjeivel, riport beszédeivel Oscar díjátadás 2003: "Szégyeld magad Bush!" - Al Goreról beszél, "arról az emberről, akinek 2008-ban az elnöknek kellene lennie". Aki nem csak a felmelegedéssel foglalkozik, hanem az amerikai egészségüggyel, az iraqi háborúval, amit sokkal a háború előtt már Gore ellenzett. Moore: "Talán az ország szeretné kijavítani azt a hibát , ami 2001-ben történt." Michael Moore Sells Out Al Gore Again? (YouTube.com)
  • 6. SOS Live Earth koncertsorozatának első 2007.07.07 eseménye már lefutott. 3 illetve 5 éves felmelegedés elleni - annak megoldásáról szóló - koncert, kampány, kerekasztalbeszélgetéseket ígért.
  • 7. Ezeket folyamatosan neten publikálja, a Youtubera már naponta töltik fel a régebbi videóit. PL. 2000-res bukását, a 2000-res választási küzdelmére való felkészülést.
  • 8. Ha már elnök sokkal többet tehet a felmelegedés ellen: lesz politikai ereje, ő tudja ezt.
  • 9. A Kellemetlen igazság című filmben külön kis fejezet szól arról, hogy milyen kicsin múlt a választási veresége Bushsal szemben. Emellett a felmelegedés szempontjából abszolúlt irreleváns, hogy az életének más szakaszait is bemutatja. Nem egészen egy a klímaváltozásról szóló könnyvvel van dolgunk.
  • 10. Saját magáról feltölti a saját vicces filmjét, mely 2000-ben játszódik, amikor Al Gore nyerte meg a választásokat. If Al Gore won the 2000 elections?
  • 11. Nyilatkozataiban tagadja, hogy indulna a 2008-as választásokon. Ellenben ellentmondásos a válasza, ha az összes riportját figyeljük. "A felmelegedés elleni küzdelmet tartom a legfontosabbnak, arra koncentrálok, hogy minnél több ember figyelmét felhívjam a problémára". De mégis megírta a The Assault on Reason című könyvét, aminek semmi köze sincs az éghajlatváltozáshoz, A könyv az Iraq-i háborúról szól. "Nincs már időm felkészülni a választásokra, az politikai helyezkedést kíván". Az eddigi nyilatkozatai szerint még csak nem is állt szándékában a választásokra mégcsak gondolni se.

Global Warming edit

Az éghajlat köztudottan változékony. A mai melegedés vajon nem a természet hóbortja, múló kilengése szintén? Az éghajlati változások természetes ritmusa egyet-mást megmagyarázhat a jelenségből, ám a hőmérséklet egész bolygóra kiterjedő emelkedésében az emberiségnek is van szerepe. Századok óta irtjuk az erdőket, szénnel, olajjal és földgázzal fűtünk, szén-dioxidot és üvegházhatású gázokat ontunk a légkörbe – gyorsabban, semhogy a növények és óceánok elnyelhetnék.

Szinte biztos, hogy főleg az emberi tevékenység miatt melegedett az idő a 20. században – állítja az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoportjának (IPCC) 2007. első felében készült jelentése. A földkerekség hőmérséklete gyorsabban nő, mint ezer év óta bármikor.

A világ azonban annyira függ a fosszilis energiahordozóktól, hogy a szén-dioxid kibocsátás korlátozása nem egyszerű feladat. A kiotói egyezmény is csak lassítani tudja az üvegházhatású gázok kibocsátását. A növekedés megfékezéséhez negyven Kiotóra lenne szükség, de azt tető aláhozni maga az örökkévalóság.

Ráadásul, ha napjainkban megszűnne az üvegházhatású gázok kibocsátása, a felmelegedés akkor is folytatódna! Tehát a csodavárás és reménykedés helyett a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, a kibocsátások csökkentése mellett a lehetséges válaszokat kell megtalálni.

A klímaváltozás globális felelősséget ró mindenkire, s habár Magyarország csak igen kis mértékben járul hozzá a problémához, nem várhatunk addig, amíg a „nagyok” lépnek. A Figyelő és a Heti Válasz összefogásában szervezett konferencia alapvető célja, hogy erősítse a „klímatudatosságot” a magyar társadalomban, felhívja a figyelmet a probléma átfogó és sürgető voltára, s társadalmi párbeszédet kezdjen a megoldási lehetőségekről.

Az eddig elszigetelt sajtómegjelenések után egy országos médiatámogatású, átütő, vitaindító, gondolatébresztő konferenciát szervezünk.

Külső hivatkozások edit