Националната Референтна Лаборатория “Kонтрол и Mониториране на Aнтибиотичната Резистентност” (НРЛ “КМАР”) edit

https://ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=97:antibiotichna-rezistentnost&Itemid=1097&lang=bg

Контакти edit

Завеждащ лаборатория:
Доц. д-р Иван Иванов, дб
Тел.:
944 69 99 /вътр. 312 / / вътр. 208
e-mail:
[[1]]
[[2]]

Състав и сътрудници на лабораторията: edit

гл.ас. д-р Мартин Недялков, дм

гл.ас. Елина Добрева, дм

гл.ас. Румяна Христова, дх

гл.ас. Красимира Иванова, дб

Веселин Добринов, биолог

Националната Референтна Лаборатория “Kонтрол и Mониториране на Aнтибиотичната Резистентност” е сертифицирана за ISO 17025 и притежава сертификати от редовното си участие в интернационални междулабораторни сравнителни проучвания.

Основен приоритет за лабораторията е качеството на медицинските услуги, които предлага.

1. Националната Референтна Лаборатория “Kонтрол и Mониториране на Aнтибиотичната Rезистентност” (НРЛ “КМАР”) edit

приема полирезистентни щамове от сем. Enterobacteriaceae, Грам-отрицателни неферментиращи глюкозата бактерии, както и различни инвазивни изолати, изолирани в чиста култура и идентифицирани до вид от микробиологичните лаборатории на страната с цел потвърдителна диагностика и извършване на допълнителни тестове, уточняващи механизмите на резистентност към антимикробни средства.

Лабораторията извършва микробиологична диагностика на широк кръг инфекции. На изолираните патогенни микроорганизми се прави обстойно тестуване за антибиотична чувствителност, включително при необходимост и определяне на минимални потискащи концентрации.

2. Външна оценка на качеството на микробиологичните лаборатории: edit

НРЛ „КМАР” към НЦЗПБ, съвместно с Българска Асоциация на Микробиолозите (БАМ) извършва Външна оценка на качеството на работа в микробиологичните лаборатории на територията на Република България. Външната оценка се провежда два пъти годишно в изпълнение на заповед на г-н Министъра на Здравеопазването № РД 09-415/04.06.2001 г. и в съответствие със стандарт Микробиология - Наредба №4/25.01.2010 на МЗ и изм. ДВ. бр.66 от 24 Август 2010 г.

3. Национален надзор на етиологичната структура на инфекциите, бактериалната резистентност и антибиотичната консумация в България – BulSTAR: edit

НРЛ „КМАР” ръководи Националната система за надзор на етиологичната структура на инфекциите, бактериалната резистентност и антибиотичната консумация в България – BulSTAR (Bulgarian Surveillance Tracking of Antimicrobial Resistance) http://www.bam-bg.net

  • BulSTAR е система за постоянно и систематично събиране, анализ и интерпретиране на данни за етиологичната структура и бактериалната резистентност на клинично значими микроорганизми, изолирани в над 150 микробиологични лаборатории на територията на България.
  • BulSTAR цели да стимулира локалния мониторинг на лекарствената резистентност и антибиотичната употреба, с цел изработването на антибиотична стратегия и политика за лечение и профилактика в лечебните заведения.
  • BulSTAR се провежда от 1997 г. без прекъсване, с настоящото участието на над 160 микробиологични лаборатории (166 за 2013 година), представени от всички университетски болници, микробиологичните лаборатории при повечето многопрофилни и специализирани болници за активно лечение, всички лаборатории към РЗИ, както и голям брой частни микробиологични лаборатории, с цялостно покритие на всички географски региони в страната.

4. Курсове за следдипломна квалификация: edit

Всяка година НРЛ „КМАР” провежда курс за следдипломна квалификация на лекари и биолози по клинична микробиология и антимикробна химиотерапия. Курсът цели запознаване със съвременните схеми и методи за клинико-микробиологична диагностика, както и дава насоки за стандартизирано подготвяне на антибиограмите и интерпретация на антибиотичната чувствителност на клинично значимите микроорганизми.

5. Специализирани научни проучвания edit

НРЛ „КМАР” провежда по поръчка специализирани научни проучвания за оценка на антимикробната активност на различни нови или ново-регистрирани антибиотични агенти, материали и дискове и т.н. Като сертифицирана по ISO 17025 референтна лаборатория НРЛ „КМАР” предлага сътрудничество по национални и международни проекти в областта на антибиотичната резистентност.

6. Микробиологично изследване с антибиограма: edit

Лабораторията е с утвърден авторитет, както сред микробиологичните лаборатории в страната, така и в международен аспект. Лабораторията предлага широк набор от микробиологични изследвания, които обхващат повечето клинично значими инфекции у човека. В лабораторията работят утвърдени специалисти в областта на инфекциозната патология. Разполага със съвременна диагностична апаратура за точна идентификация и антибиограма на изолираните причинители, в т. ч. бързи автоматизирани техники: VITEK “bioMerieux”, Micronaut “Merlin” и др. Лабораторията извършва микробиологична диагностика на широк кръг инфекции от следните материали: Урина (Урокултура), Вагинален секрет, Цервикален секрет, Простатен секрет, Уретрален секрет, Гърлен секрет, Носен секрет, Храчка, Очен секрет, Ушен секрет, Ранев секрет и др. На изолираните патогенни микроорганизми се прави обстойно тестуване за антибиотична чувствителност (антибиограма), включително при необходимост и определяне на минимални потискащи концентрации. Всеки пациент може да получи професионална консултация относно лечението и прогнозата на заболяването си.

Сектор „Вътреболнични инфекции” edit

  • Участва в разработването и процеса на въвеждане на Медицински стандарт по превенция и контрол на ВБИ Разработва, предлага за утвърждаване от Министъра на здравеопазването и участва в изпълнението на Национална програма за профилактика и контрол на ВБИ и разпространението на антимикробна резистентност /АМР/.
  • Участва в оценка на годишната информация от епидемиологичния надзор на ВБИ на национално равнище и представянето на страната в Европейската мрежа за надзор на ВБИ.
  • Консултира и подпомага методично извършването на проучвания върху ВБИ на национално, регионално ниво и в отделни лечебни заведения.
  • Участва в координиране на микробиологичното потвърждаване чрез референтни методи на причинители на ВБИ с нарастващо епидемично значение, както и причинители на взривове. Разработени и въведени са молекулярно-генетични методи за доказване и характеризиране на механизми на резистентност към антимикробни средства (ESBL, карбапенемази и др.)
  • Разработва стандартни протоколи за епидемиологично типизиране на индикаторни бактериални видове, посредством методите на молекулярната биология: ESBL- продуциращи представители на сем. Enterobacteriaceae, множествено резистентни Pseudomonas aeruginosa и Acinetobacter baumannii, карбапенем-резистентни Enterobacteriaceae, Clostridium difficile и др.
  • Съвместно с висшите медицински и немедицински училища прави предложения и оказва съдействие в различни обучителни програми, относно антибиотичната резистентност и контрола на ВБИ.
  • Участва в провеждането на различни обучителни курсове, както и по програмата за следдипломна квалификация на лекари, биолози, специалисти по здравни грижи и др., работещи в системата на МБАЛ, УМБАЛ, РЗИ и др.