SEWELL(OVÁ) Anna

30. 3. 1820 Great Yarmouth (Anglie) - 25. 4. 1878 Old Catton (Anglie)

Anglická prozaička a autorka jediného románu, který se však trvale zapsal mezi základní díla literatury pro děti a mládež.

Sewellová se narodila v kvakerské rodině, vyrůstala jako jedináček a o jejím životě se mnoho neví. Už od dětství pečovala o koně na strýcově farmě v Norfolku. Byla hluboce věřící puritánkou, její víra prošla těžkou zkouškou, když vážně onemocněla. Jako čtrnáctiletá si nešťastně podvrtla kotník a toto zranění se nikdy zcela nevyléčilo. Celý život kulhala a navíc se v průběhu léčby zjistilo, že špatná hojivost zranění je důsledkem oslabeného imunitního systému, což bylo neléčitelné. Vzácná choroba způsobovala napadání vlastních orgánů v těle pacientky. A. Sewellová byla po většinu života chronicky nemocná, často upoutaná na lůžko nebo na pojízdné křeslo. Přesto postupně skládala dohromady příběh, známý jako: Black Beauty (1877 a první zkrácené vydání 1992, Černý krasavec, č. 1972 a 1993. Ve zkrácené verzi česky také jako Černý hřebec, 1997 nebo pod názvem Černý kůň, 1972).

Posledních sedm let života strávila spisovatelka ve svém domě nedaleko Norwiche a právě zde vznikal slavný román. Když už nemohla pro nemoc sama psát, tak diktovala text své matce. Zemřela pouhé čtyři měsíce po vydání svého díla. Lásku ke koním, která prostupuje celé dílo, získala v době nemoci, kdy jí nepomáhala žádná doporučovaná léčba. Pozitivní změny přinesla až hipoterapie — léčba pomocí jízdy na koni a prostřednictvím kontaktu s tímto zvířetem. Již v mládí, ale zvláště při léčebných aktivitách velmi dobře poznala koně a jejich charaktery, určitá identifikace s jejich údělem je v knize patrná, koně nesou své utrpení tiše a s pokorou, podobně jako pacientka.

Hlavním protagonistou populárního románu je krásné, ušlechtilé, inteligentní a hrdé zvíře. Kůň zvaný Černý krasavec, kterého postihne řada nepředvídaných a složitých situací, vypráví a glosuje podstatné okamžiky svého života. Současně poukazuje na postavení koně (respektive úděl zvířat) v dobové společnosti. Peripetie jeho života jsou někdy veselé, jindy dobrodružné nebo dojemné, například když si zlomí koleno a ztratí šanci na úspěch v závodu. V podobných okamžicích najdeme zřejmé paralely s osudem spisovatelky. Titulní hrdina se ocitá v nejrozličnějším prostředí, stává se středem zájmu, jenž je způsoben mnoha motivy: od lásky až k zištnosti. Kůň vstupuje do života jiných postav a ovlivňuje jejich osudy. Je silným hrdinou v silném příběhu, který spojuje emoce a racionalitu.

Jde o dílo průkopnické v oblasti žánru příběhů se zvířecími hrdiny, protože autorka nechala zvířecí literární postavu vyprávět děj a komunikovat s lidmi. Titulní stranu knihy dokonce doplnila poznámkou, že jde o překlad z koňštiny. Současně je patrná návaznost na příběhy s takzvaným neživým hrdinou, jímž mohou být předměty, jako jsou hodinky, mince, lenošky a podobné věci, které vypráví své příběhy. Realismus se pojí s fantazií, což přispívá k nebývalému úspěchu díla. V době svého prvního vydání způsobila kniha značný rozruch, protože autorka pranýřovala macešské zacházení s koňmi a upozornila na jejich osudy.