User:Mkafelnikof/Jan Militký

Mkafelnikof/Jan Militký

Jan Militký

Kytarista, textař, aranžér, hudební pedagog a publicista. Původně studoval klasickou hudbu na státní konzervatoři (obor klarinet), již v prvním ročníku však začal věnovat elektrické kytaže. Po třech letech skládá profesionální zkoušky pod Pražským kulturním střediskem a v roce 1986 nastoupil dráhu profesionálního kytaristy. Prošel kapelami Dr. Max, 5P, Sarah, The Wall Team Filipa Benešovského. Hostoval a studiově spolupracoval s různými dalšími interprety a formacemi (Ondřej Soukup, Jaromír Nohavica, Marie Rottrová, Petr Kolář, Eva Pilarová, Roman Holý, Těžkej Pokondr, Neřež, Masomlejn a další).

V roce 1998 založil funky/fusion band s názvem Bloody Mary, hrající téměř výhradně jeho hudbu, žánrově na pomezí rocku a dalších stylů. Kapela měla několik obsazení. Jako členové se zde kromě Jana Militkého (kytara, kytarový synthesizer a zpěv) objevili Jan Jakubec a Miroslav Dlouhý (baskytara), Kamil Němec, Vilém Stadther a Tomáš „Kobdzey“ Kašpar (bicí), Pavel Hrabě a Jakub „Kudo“ Doležal (saxofon) a Vítek Beneš (klávesy). Kapela vydala dvě desky a živé vystupování ukončila v roce 2006.

V roce 1997 založil Jan Militký Rockové kurzy, kde působí jako lektor. Na hudebních workshopech a produkcích v rámci této alternativní akce se s ním podíleli například: Mgr. Daniel Forró (vedoucí katedry elektro-akustické hudby na JAMU, skladatel a autor řady ojedinělých odborných publikací, dnes žijící v Japonsku), Eduard Klezla (zpěv, m.j. porotce první řady české Superstar), Lukáš Doksanský (Arakain), Vlaďka Svobodová (zpěv, ex Laura a její tygři), Ján Tulenko (skupina Davida Krause), Petr Kutheil (finalista soutěže Hlas ČeskoSlovenska), Camilo Caller (prof. KJJ) a mnozí další. Lektory RK byli také, podobně jako Jan Militký, autoři nástrojových škol a instruktáží - Ivan Myslikovjan (sax - Kontraband Milana Svobody, ETC... Vladimíra Mišíka, Laura a její tygři, Druhá tráva, Olympic, Karel Gott), Richard Scheufler (baskytara - Pražský Výběr 2, Krucipüsk). K Rockovým kurzům se v roce 2009 připojila Letní umělecká dílna s nehudebním zaměřením, obě akce pokračují pod záštitou Jana Militkého do současnosti.

Jan Militký působil jako dopisovatel časopisu Muzikus a je také autorem několika kytarových publikací.

Publikace edit

MILITKÝ, Honza. Kytara nejen hard & heavy: technika hry [hudebnina]. Praha: Muzikus, ©1998. 37 s. ISBN 80-86253-00-7 [1].

Technika a improvizace na elektrickou kytaru díl 1 [2] a 2 [3].

Reference edit

Externí odkazy edit

Kategorie:Čeští kytaristé