Бикини кил
Бикни Кил наступа 2019.
Бикни Кил наступа 2019.
Background information
OriginОлимпија, Вашингтон, САД
Genres
Years active1990–1997, 2017, 2019–сада
Labels
Members
Past membersБили Карен
Websitebikinikill.com

Бикини Кил је амерички панк рок бенд основан у Олимпији, Вашинготну октобра 1990. Групу су првобитно чинили певачица и текстописац Кетлин Хана, гитариста Били Карен, басиста Кети Вилкокс и бубњар Тоби Вејл. Бенд је био пионир покрета Рајот грл, са феминистичким текстовима и ватреним наступима. Њихова музика је карактеристично абразивна и под утицајем хардкора. После 2 албума, неколико ЕП-ова и две компилације, распали су се 1997. Бенд се поново окупио на турнејама 2019. и 2022. са Ериком Даун Лајл на гитари уместо Карен.

Каријера edit

 
Кејтлин наступа са Бикини Килом Сиднеј, Аустралија 1996. година

Бикини Кил формиран октобра 1990. у Олимпији, Вашингтону од стране Кетлин Хана (вокал), Били Карен (гитара), Кети Вилкокс (бас) и Тоби Вејл (бубњеви). Хана, Вејл и Билкокс су се упознали док су похађали Државни факултет Евергрин у Вашингтону.Cite error: The <ref> tag name cannot be a simple integer (see the help page). Хана је такође објавила фанзин под називом Бикини Кил за њихову прву турнеју 1991.Cite error: The <ref> tag name cannot be a simple integer (see the help page). године. Бенд је заједно писао песме и подстицао окружење усредсређено на жене на њиховим наступима, позивајући жене да дођу на бину и давајући им листове са текстовима. Хана би такође заронила у публику и лично уклонила мушке хеклере.Cite error: The <ref> tag name cannot be a simple integer (see the help page). Такви мушкарци који су долазили на концерте би често вербално и физички нападали Хану током наступа док су карте још увек биле јефтине и лаке за набавити.Cite error: The <ref> tag name cannot be a simple integer (see the help page). Међутим, бендов опсег је укључивао велику мушку публику, као и младе жене.Cite error: The <ref> tag name cannot be a simple integer (see the help page).

Колегиница Рајот грл музичарка Лоис Мафео је првобитно усвојила Бикини Кил као име бенда, инспирисано Б-филмом из 1967. године "Шпијунажа". Она и њена пријатељица Маргарет Доерти користиле су то име за једнократнан наступ 1980-их где су обукле костиме панк пећинске девојке од вештачког крзна. Вејлу се свидело име и присвојио га је након што се Мафео определила за име бенда "Cradle Robbers".Cite error: The <ref> tag name cannot be a simple integer (see the help page).

После независне демо касете, "Revolution Girl Style Now", Бикини Килл је објавио ЕП Бикини Кил за инди издавачку кућу Кил Рок Старс. Продуцирао Иан Мекеј из Минор Тхреат и Фугази, албум је почео да успоставља публику бенда. Деби албум бенда, "Pussy Whipped", објављен је у септембру 1993. Бикини Кил је био на турнеји у Лондону, Енглеска да би почео да ради са Хуги Бер-ом, издајући подељени албум, "Our Troubled Youth" / "Yeah Yeah Yeah Yeah", и турнеју по Великој Британији. Турнеја је била тема документарног филма Луси Тејн под називом Бикини Кил у УК:"То ми је променило живот". По повратку у Сједињене Државе, бенд је почео да ради са Џоун Џет из групе Ранвејс, чију је музику Хана описала као рани пример естетике Рајот грл. Џет је продуцирала сингл "New Radio"/"Rebel Girl" за бенд, а Хана је коаутор неколико песама на Џетовом албуму "Pure and Simple".Cite error: The <ref> tag name cannot be a simple integer (see the help page).

До следеће године, Рајот Грл је добијао сталну пажњу у медијима, а Бикини Кил се све више називао пионирима покрета. Хана је позвала на „замрачење медија“ међу присталицама покрета, јер су сматрали да су бенд и покрет погрешно представљени од стране медија. Cite error: The <ref> tag name cannot be a simple integer (see the help page). Репутација пионира је опстала, али, како се Хана сећа, „Бикини Кил је током 90-их веома оцрњивало толико људи и мрзело толико људи, и мислим да је то на неки начин исписано из историје. Људи би бацали ланце на наше главе – људи су нас мрзели – и било је заиста, заиста тешко бити у том бенду.“ Cite error: The <ref> tag name cannot be a simple integer (see the help page).

Последњи албум бенда, "Reject All American", објављен је 1996. Након распада бенда 1997. године, 1998. је објављена компилација синглова снимљених између 1993. и 1995. под називом "The Singles".


Референце edit