Πύλη Beulè edit

Η Πύλη Beulè είναι κτίσμα μεταγενέστερο του Παρθενώνα, κατασκευάστηκε το 267 μ.Χ. Τον χρόνο εκείνο η Αθήνα ήταν αποικία του Ρωμαϊκού Κράτους, που κατέρρεε. Η αυτοκρατορία διχαζόταν από εμφύλιες διαμάχες, ενώ παράλληλα ορδές βαρβάρων επιτίθονταν στις παραμεθόριες περιοχές και εξαπλώνονταν από εκεί.

Το φύλο των Ερούλων, έχοντας παραβιάσει τα στενά του Βοσπόρου, διασχίζει το Αιγαίο και καταφτάνει στον Πειραιά. Από εκεί επιτίθεται άγρια στην πόλη, την οποία καταστρέφει ανελέητα. Οι Ερούλοι εκδιώχθηκαν γρήγορα από την αρχηγία του Δεξίππου όμως η Αθήνα είχε δεχτεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Οι ιστορικοί αμφιταλαντεύονται εάν οι Έρουλοι έφτασαν μέχρι και τον βράχο της Ακρόπολης, πόσο μάλλον εάν τον λεηλάτησαν. Παρά ταύτα, αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν την πρόχειρη κατασκευή ενός τείχους, γνωστό και ως "Βαλεριανό", κατασκευασμένο από τα ερείπια των ρημαγμένων κτιρίων.

Το Βαλεριανό τείχος περιτοίχιζε ολόκληρο χώρο στα δυτικά των Προπυλαίων. Αυτός ο χώρος ταυτίζετε σήμερα με την σημερινή Πλάκα. Το οχύρωμα αυτό είχε δυο πύλες, μια κάτω από τον πύργο της Νίκης και μια στα δυτικά

Η Πύλη στα δυτικά είναι η γνωστή Πύλη Beule της οποίας το όνομα προήλθε απο τον Γάλλο αρχαιολόγο Beule που έκανε τις ανασκαφές και την βρήκε τον 19ο αιώνα. Ο αρχαιολόγος επιμελήθηκε την αφαίρεση των Τουρκικών οχυρωμάτων που την σκέπαζε.

Πηγές:

Δόντας Γ, "Η Ακρόπολις και το μουσείο της", Εκδόσεις "Κλειώ", Αθήνα 1979

Μπρούσκαρη Μ. "Τα μνημεία της Ακρόπολης", Υπουργείο Πολιτισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθήνα 1996

Βενιέρη Ι. Πύλη Beule