AP Stylebook edit

Το Associated Press Stylebook and Briefing on Media Law, συνήθως γνωστό ως το AP Stylebook, είναι ένας οδηγός ορθής γραφής και χρήσης της Αγγλικής γραμματικής, το οποίο δημιουργήθηκε από Αμερικάνους δημοσιογράφους που είτε δούλευαν, είτε συνδέονταν με το Associated Press κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα κι είχαν σκοπό την τυποποίηση της μαζικής επικοινωνίας. Αν και πωλείται ως οδηγός συγγραφής για τους ρεπόρτερς, τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει γίνει σημείο αναφοράς για τις περισσότερες πτυχές της επιστήμης των δημοσίων σχέσεων. Το Stylebook περιλαμβάνει βασική αναφορά στη γραμματική, στα σημεία στίξης και στις αρχές της δημιουργίας ρεπορτάζ, συμπεριλαμβανομένων πολλών ορισμών και κανόνων καθώς και τους διαφορετικούς (τρόπους) για την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων, τη συντομογραφία, την ορθογραφία και την γραφή αριθμών.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου που ήταν ανοιχτή προς το γενικό κοινό, εκδόθηκε το 1953 και συνεχίστηκε να ανανεώνεται για τα επόμενα δύο χρόνια για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Σήμερα, το AP Stylebook ανανεώνεται ετησίως (συνήθως τον Ιούνιο). Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2009, το Associated Press κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του Stylebook για κινητά iPhone, η οποία ονομάζεται AP Stylebook εφαρμογή (app). To 2013, οι εκδότες του Associated Press γιόρτασαν την εξηκοστή επέτειο του βιβλίου (πλέον δεν χρησιμοποιείται η αρίθμηση των εκδόσεων). Η πρώτη έκδοση του Stylebook από τον εκδοτικό οίκο Basic Books πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1977. Καινούργιες εκδόσεις έχουν κυκλοφορήσει σε διαφορετικές μορφές, όπως χαρτόδετο βιβλίο, διαδικτυακή συνδρομή και σε εφαρμογές για κινητά iOS.  

Οι συγγραφείς στα μέσα, στις εκδόσεις περιοδικών, στα τμήματα μάρκετινγκ και στις εταιρίες δημοσίων σχέσεων υιοθετούν και εφαρμόζουν παραδοσιακά την γραμματική και τρόπο χρήσης των σημείων στίξης του AP. Τα τελευταία 50 χρόνια, το AP Stylebook έχει γίνει το βασικό εγχειρίδιο χρήσης για εκδότες εκτός του τομέα της δημοσιογραφίας, όπως είναι το εταιρικό μάρκετινγκ και τμήματα δημοσίων σχέσεων. Έχει απλοποιήσει την γραμματική, για παράδειγμα έχει αφαιρέσει τη χρήση του Οξφορδιανού κόμματος και έχει υιοθετήσει την χρήση αριθμών έναντι των γραμμάτων για αριθμούς πάνω από το εννιά, σώζοντας έτσι σημαντικό χώρο στον τύπο αλλά και στο διαδίκτυο.

Διαχωρισμός του Stylebook edit

Το Stylebook είναι διαχωρισμένο σε τμήματα:

Οικονομία και Επιχείρηση

Το Stylebook προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές για ρεπόρτερς που καλύπτουν ειδησεογραφικά επιχειρήσεις και οικονομικά νέα, συμπεριλαμβανομένου και γενικές γνώσεις για τη λογιστική, την πτώχευση, τις συγχωνεύσεις και τα διεθνείς υπηρεσίες.

Αθλητικά

Συμπεριλαμβάνει ειδική ορολογία, στατιστική, κανόνες και οργάνωσης και φράσεις που συχνά χρησιμοποιούνται από αθλητικογράφους.

Σημεία στίξης

Ένας ακριβής οδηγός στον τρόπο χρήσης σημείων στίξης σχετικά με δημοσιογραφικά περιεχόμενα. Αυτό το τμήμα περιλαμβάνει κανόνες σχετικά με τη χρήση της παύλας, του κόμματος, της παρένθεσης και της παράθεσης.

Νόμοι των Μ.Μ.Ε.

Μία επισκόπηση νομικών ζητημάτων και ηθικών προσδοκιών σχετικά με αυτούς που εργάζονται στον τομέα της δημοσιογραφίας.

Λεζάντα φωτογραφίας

Μία απλή φόρμουλα με το τι να συμπεριλαμβάνεται όταν γράφεται συνοπτική περιγραφή φωτογραφίας.

Συντακτικές Σημειώσεις

Βασική χρήση των συντακτικών σημειώσεων (πχ. υπογράμμιση μίας λέξης) ώστε να βοηθηθεί ο δημοσιογράφος στη διαδικασία διόρθωσης του κειμένου.

Βιβλιογραφία

Προσφέρεται ως παραπεμπτικό υλικό για πληροφορίες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο.

Τίτλος edit

Για πολλά χρόνια, το AP Stylebook ονομαζόταν Τhe Associated Press Stylebook and Libel Manual. Το 2000, ο οδηγός μετονομάστηκε The Associated Press Stylebook and Briefing on Media Law. Σε μερικές εκδόσεις, όπως η έκδοση του 2004, χρησιμοποίησαν ως μικρότερο τίτλο το The Associated Press Stylebook στα εξώφυλλα τους.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι edit

https://www.scribd.com/doc/2664713/Associated-Press-AP-Style-Guide-the-basics

https://www.ap.org/en-us/