User:Gabor.illes.tutajos/sandbox

This is a translation into Hungarian about Artavazd Peleshyan, an Armenian filmmaker. Note left at Wikipedia_talk:WikiProject_Hungary#Draft_article_on_Artavazd_PeleshyanFayenatic London 11:50, 20 January 2023 (UTC)


Artavazd Peleshyan

Artavazd Ashoti Peleshyan (született 1938. február 22-én Leninakan-ban) örmény kisfilmrendező, a filmművészet történetében dokumentaristaként és elméleti szakemberként is számon tartják. Munkássága azonban, Maya Deren-ével ellentétben nem avantgard, és nem is az abszurdot próbálja megértetni. Nem is művészet a szó szoros értelmében, mint például Stan Brakhage-é, hanem -- általános vélekedés szerint -- inkább az élet költői ábrázolása a film nyelvén.

Sergej Parajanov filmművész szavaival, Peleshyan "a filmvilág kevés hiteles zsenijeinek egyike". Renowned Master of the Armenian SSR arts title (1979).

Ismertté tette őt az általa kifejlesztett sajátos mozgóképes vágás, amelyet távmontázsnak nevezett el, és amely összekapcsolja az észlelés mélységét térben közeledő entitásokkal, például futó antilopcsordával vagy emberi seregekkel. Igen gyakran kombinálta saját felvételeit -- gyors vágásokat használva -- archív anyagokkal. Sokszor használt teleobjektíveket, hogy "rejtett kamerás" jeleneteket kapjon lencsevégre emberekről, akik a mindennapi munkájukat végzik.

Filmjei a dokumentarizmus és a fikció (?) határmezsgyéjén mozognak, némiképp emlékeztetve olyan avantgard filmkészítők munkáira, mint Bruce Connor, szemben a hagyományosabb dokumentaristákkal. Legtöbb filmje rövid, van köztük 6 perces, de a leghosszabb is csak 60 perces. Nem szerepel bennük párbeszéd, viszont a művészi hatás szempontjából a zene és a hangeffektusok közel ugyanolyan fontos szerepet játszanak bennük, mint a képi dimenzió. Majdnem mindegyik filmje fekete-fehér kockákból áll.

Korai filmjei, melyeket még akkor készített, mikor diák volt a VGIK-n, számos díjat nyertek. Peleshian mindössze 12 filmet készített. A kezdet (Skizbe) (1967) egy filmesszé az 1917-es október forradalomról. E film különleges képi hatását többek közt azzal éri el, hogy a film bizonyos jeleneteit megállítja az egyik kockán, majd 1-2 másodpercre továbbengedi és egy másikon áll meg, ezáltal afféle "képi dadogást" hoz létre. További fontos filmjei a Mi (Menq) (1967, Örményország és az örmény nép költőien elmesélt története, és a Lakók (Obitateli) (1970), az állatvilág és az emberi élet közötti különös kapcsolat bemutatása. A kritikusok többsége szerint Artavazd Peleshian legnagyszerűbb alkotása az Évszakok (1975), melyet Mikhail Vartanov fényképezett. A film az ember és a természet közötti ellentmondás és egyben harmónia egyedülállóan nagyszerű bemutatása. http://www.parajanov.com/seasons.html. Örményország két legfontosabb dokumentumfilmes alkotójának, Peleshiannak és Vartanovnak ez volt a legutolsó együttműködése; ők először az Őszi pasztorál-on dolgoztak együtt (1971).

Peleshian több elméleti művet is publikált, ezek egyike az 1988-ban Moyo kino (Az én mozim) címmel megjelent könyv.

Olyan ország szülötteként, mely távol esik a jelentősebb nemzetközi filmes köröktől, Peleshian munkásságára a világ filmművészete a legutóbbi időkig nem tekintett súlyának megfelelően. A Szovjetunió összeomlása után még két rövidfilmet forgatott, az Élet (1993) és A vég (1994) címmel. Jelenleg Moszkvában él. Legutóbbi filmjét a ZKM | Karlsruhe Film Institute-ban szerkesztették 2005-2006-ban, ezt mindmáig nem mutatták be.

Idézetek edit

"Arról szól, amelyért küzdök, amelyért mindannyian, minden ember, az egész emberiség küzd: az emberek óhaja és vágya arra, hogy felemelkedni, túllépni valaminek a határán..." (Peleshian szavai a "Korunk" című filmjéről egy MacDonald-del készült interjúból, mely az "A Critical Cinema 3"-ban jelent meg).

"...Mindenre gondoltam. Nem csupán évszakokról vagy emberekről szól: ez minden." (ibid)

"Eisenstein montázsa lineáris volt, akár egy lánc. A távmontázs egy mágneses mezőt hoz létre a film körül... Néha nem is hívom a módszert montázsnak. Egy egység létrehozásának folyamata izgat. Én bizonyos értelemben kiküszöböltem a montázst: azáltal, hogy magát a filmet a montázs révén hozom létre, le is romboltam a montázst. Filmjeim egészében, a maguk teljességében nincs is jelen montázs, nincs kollázs. Eisenstein esetében minden elem jelent valamit. Számomra az egyes vágások többé nem jelentenek semmit. Csak a teljes filmnek van jelentése." (Peleshian - ibid)

"Számomra a távmontázs fény derít az univerzum működési rejtélyeire. Érezni tudom, mi hogyan készült és hogyan van összerakva, érzem az egész ritmikus lüktetését." (Peleshian - ibid)

Külső hivatkozások edit

Category:Armenian film directors Category:Parajanov Award winners Category:Documentary film directors Category:Academic staff of High Courses for Scriptwriters and Film Directors Category:1938 births Category:Living people Category:People from Gyumri