Suvad Alagić edit

Suvad Alagić, rođen je 20.10.1961. godine u Brčkom. Diplomirani je politolog komunikologije i žurnalistike, a radi u RNU Radio Brčko[1] kao novinar. Od avgusta 2023. godine radi u Sektoru za izdavaštvo RNU „Radio Brčko“ na poziciji novinara i urednika novina „Brčanski list[2]“.

Prva knjiga poezije „U ogledalu vječno biti“ objavljena mu je u Beogradu 1986. u izdanju „Zajednice književnih klubova Srbije“.

Od 1987 do 1992. godine bio je novinar- dopisnik listova „Graditelj“ Brčko i „Oslobođenje“ Sarajevo. U tom periodu bio je i predsjednik Književnog kluba „Pablo Neruda“ Brčko.

1988. osvaja 1. nagradu za priču na republičkom Sedmoaprilskom konkursu za priču u Brčkom, a 1989. na istom konkursu osvaja drugo mjesto.

Tokom rata u BiH 1994. godine izdaje zbirku poezije „Čovjek baz adrese“ i osniva Književni klub „Midhat Begić“ Brčko sa sjedištem u Maoči.

2002. godine osnivač je i predsjednik „Književnog kluba Brčko distrikt“.

Do sada je objavio petnaest originalnih izdanja proze i poezije u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, mnogi njegovi naslovi objavaljivani su u nekoliko izdanja, a prevođen je na makedonski (proza i poezija) i njemački jezik (poezija), te je zastupljen u brojim antologijama poezije i proze u raznim zamljama.

U izdanju „Media Art“, Novi sad objavio je tri knjige elektronske proze: Isidora i Sergej (roman), Moje prvo jutro između Koraja i Brčkog“ (roman za djecu) i „Tajna očeve kuće) priče i eseji, koji su objavljeni u preko 50 zemalja.

2011. godine dobio je treću nagradu za esej na konkursu koji raspisuje časopis „Koreni“, Kumanovo (Makedonija), a 2012. na Međunarodnom konkursu časopisa „Avlija“, Rožaje (Crna Gora) osvaja 1. mjesto na priču.

Piše poeziju i prozu za djecu i odrasle, te književne kritike i osvrte.

Od 1993. do 2001. godine bio je gl. i odg. urednik Brčanske televizije“ sa sjedištem a Maoči, a kao novinar bio je dopisnik većine vodećih medija u BiH.

2019. godine Vlada Brčko distrikta BiH objavljuje mu II drugo dopunjeno izdanje zbirke poezije „Kako sam postao samoodrživ“. 2019. i 2020. izdavač PLANJAX iz Tešnja objavljuje mu romane „Nisam bandit, ja sam pjesnik“ i „Isidora i Sergej“.

  1. ^ "RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH - Vijesti Brčko distrikta BiH, vijesti iz BiH i regiona". RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH (in Bosnian). 2024-04-23. Retrieved 2024-04-23.
  2. ^ Brčanski list = Brčanski list. Brčko: Radio-novinska i izdavačka ustanova „Radio Brčko“.