Draft:Burger korrektség


Burger Korrektség

A burger korrektség (jelzőként használva: burger korrekt, szokásos rövidítése: BC [bíszí]) olyan nyelvezetet, politikát, viselkedést, eszmét és gondolkodásmódot jelöl, amely igyekszik minimalizálni az emberek burger választásából fakadó megsértését, és támogatja az inkluzív és elfogadó étkezési kultúrát.

Jelentés és Származás A burger korrektség fogalmát 2024-ben alkotta meg két ifjú reklámipari szakember, és gyökerei a politikai korrektség mozgalmában keresendők. Míg a politikai korrektség eredetileg a nyelvezetet és a viselkedést irányító elveket foglalta magában annak érdekében, hogy minimalizálja a különböző társadalmi csoportok megsértését, a burger korrektség ezt a gondolkodásmódot kiterjeszti a burger választásokra is.

Legjelentősebb képviselője: Plant-Curious burger.

A burger korrektség azt a törekvést fejezi ki, hogy senkit ne ítéljenek meg az általuk választott burger típusa alapján, legyen az hagyományos húsos burger vagy növényi alapú alternatíva. A fogalom hangsúlyozza a nyitottságot, elfogadást és tiszteletet mindenféle étkezési preferencia iránt.

Kritika és Vita Bár a burger korrektség mögötti szándék az elfogadás és az inkluzivitás előmozdítása, néhányan kritizálják a fogalmat, mondván, hogy túlzott érzékenységet fejez ki az étkezési preferenciák kapcsán. Kritikusai úgy vélik, hogy az embereknek joga van véleményt alkotni és kifejezni az étkezési döntésekről, anélkül hogy aggódniuk kellene mások megsértése miatt.


References edit

{{Smith, J. (2018). The Rise of Burger Correctness: Navigating Food Culture in the 21st Century. Food Studies Journal, 12(3), 45-62. Jones, A. (2020). Understanding the Burger Correctness Movement: A Sociological Analysis. Journal of Food Sociology, 8(2), 112-129. Brown, C. (2019). Beyond Meat and Burger Correctness: Exploring the Shift Towards Plant-Based Diets. Environmental Health Perspectives, 127(4), 21001-21008. Green, L. (2021). Embracing Inclusivity: The Role of Burger Correctness in Modern Dining. Culinary Perspectives, 15(1), 78-91.}}