Draft:Apatinski Šah Klub

Prema podacima jedne nemačke knjige "Sport u Apatinu između dva svetska rata", nakon Prvog svetskog rata, tačnije 1931. godine, osnovan je šahovski klub pod vođstvom advokata dr. Josefa Berlekovića, u kojem su nastupali takmičari iz svih sfera društva.

Nakon Drugog svetskog rata, tačnije 1949. godine, tadašnji šahovski entuzijasti Apatina, Ilija Smiljanić i Erne Rodi, osnovali su šahovsko društvo, koje je od 01. januara 1950. godine postalo Apatinski šah klub, registrovan kod Šahovskog saveza Srbije. 15. jula 1962. godine klub je promenio naziv u ŠK "Jedinstvo". Nakon 4 godine aktivnog takmičenja, klub je 1966. godine prestao da živi i da se takmiči. Trebalo je ponovno oživljavanje kluba, što je i urađeno 24. novembra 1968. godine, kada je održana Osnivačka skupština na kojoj je doneta Odluka o ponovnom registrovanju kluba.

Prvog januara 1992. godine vlasnici preduzeća “Vulkan Protektor” Katalin i Ivan Kovačić prihvataju se jednog dela finansiranja kluba, uz obavezu da klub promeni naziv ŠK ”Jedinstvo” u AŠK ”Vulkan Protektor”. Sledeće godine AŠK Vulkan Protektor osvaja I mesto u Severno-bačkoj zoni te prelaze u viši rang takmičenja, odnosno Vojvođansku liga-grupa Bačka. Od tada pa do danas klub je stabilan član ove lige, učestvuje u finalima kupa Vojvodine, kao i uspešna učešća pojedinaca na prvenstvima Vojvodine i Srbije. Nekoliko naših kadeta osvajalo je prvenstva Vojvodine i Srbije.

Danas klub finansira Sportski savez opštine Apatin, kao i preduzeće “Vulkan Protektor”. Ta finansiranja su nedovoljna za bitisanje kluba, te se kao i svi sportski klubovi snalazimo moleći raznorazne privatne obrtnike za pomoć.

Klub za potrebe igranja, kao i treniranja koristi opštinsku prostoriju u Apatinu, Trg Nikola Tesle 7. Raspolagamo sa dvadesetak registrovanih igrača, kao i sa tridesetak redovnih članova.

References edit

https://www.sahklubapatin.com