National Flag Decoration

The National Flag Decoration Albanian: Dekorata e Flamurit Kombëtar, is one of the highest decorations to be given in Albania, among the Civil awards and decorations of Albania, and was instituted by special law Nr.8113, of 28 March 1996.[2]

National Flag Decoration
Dekorata e Flamurit.jpg
Awarded by the President of Albania
TypeOrder
EligibilityAlbanians, Foreign nationals[1]
Awarded for"As a token of gratitude and recognition for those who by their acts and good name contribute to honoring the Albanian nation."
StatusCurrently awarded
His Excellency the President of Albania
ChancellorHis Excellency the Minister of Foreign Affairs
ALB National Flag Order.png
Ribbon bar

This award is granted to Albanians or foreigners for extraordinary contributions for the sublimation of the Albanian nation and Albania.

Mostly the proposer of this Order is the President of the Republic through his own initiative. It could also be the Speaker of Assembly or the Prime Minister.[3]

Famous recipients of National Flag OrderEdit

Recipients:[4]

See alsoEdit

ReferencesEdit

 1. ^ "Informacion për Dekorimet në Republikën e Shqipërisë | President". Archived from the original on 7 August 2016. Retrieved 2 June 2016.
 2. ^ "PER DEKORATAT, TITUJT E NDERIT, MEDALJET DHE TITUJT VENDORË TË NDERIT NË REPUBLIKËN E SHQIPËRISË (I përditësuar)". vendime.al.
 3. ^ "Information about Medals | President". president.al. Archived from the original on 2 February 2013.
 4. ^ "Dekorata "Nderi i Kombit" | President". president.al. Archived from the original on 12 August 2014.
 5. ^ "(Shqip) 07/05/2013-Presidenti Nishani dekoron Adem Jasharin ((Pas vdekjes) me Urdhrin e Flamurit Kombëtar | President". Archived from the original on 25 October 2017. Retrieved 2 June 2016.
 6. ^ "(Shqip) 01/11/2012-Presidenti Nishani dekoron ZNJ. Hillary Rodham Clinton me Urdhrin e Flamurit Kombëtar | President". Archived from the original on 2 September 2017. Retrieved 2 June 2016.
 7. ^ "17/11/2012-Presidenti Nishani dekoron Naltmadhninë e Tij Zogun I, Mbretin e Shqiptarëve (Pas vdekjes) me "Urdhrin e Flamurit Kombëtar" | President". Archived from the original on 7 August 2016. Retrieved 2 June 2016.
 8. ^ "20/05/2014-Presidenti Nishani dekoron Shkëlqesinë e Tij, zotin Heinz Fischer me "Dekoratën e Flamurit Kombëtar" | President". Archived from the original on 7 August 2016. Retrieved 2 June 2016.
 9. ^ "30/06/2014-Presidenti Nishani dekoron Shkëlqesinë e Tij, zotin José Manuel Barroso me "Dekoratën e Flamurit Kombëtar" | President". Archived from the original on 25 October 2017. Retrieved 2 June 2016.
 10. ^ "19/1/2015-Presidenti Nishani dekoron Princin dhe Mjeshtrin e Madh të Urdhrit Sovran Ushtarak Spitalor të Shën Gjonit të Jerusalemit të Rodit dhe të Maltës, Lartësinë e Tij Më të Shquar, Fra' Matthew Festing me "Dekoratën e Flamurit Kombëtar" | President". Archived from the original on 25 October 2017. Retrieved 2 June 2016.
 11. ^ "11/03/2015-Presidenti Nishani dekoron Babain Emir të Katarit, Lartësinë e Tij, Sheikh Hamad bin Khalifa al Thani me "Dekoratën e Flamurit Kombëtar" | President". Archived from the original on 25 October 2017. Retrieved 2 June 2016.
 12. ^ "13/05/2015-Presidenti Nishani dekoron Presidentin e Republikës së Turqisë, Shkëlqesinë e Tij, zotin Recep Tayyip Erdoğan me "Dekoratën e Flamurit Kombëtar" | President". Archived from the original on 7 August 2016. Retrieved 2 June 2016.
 13. ^ "08/12/2015-Presidenti Nishani dekoron zotin Sali Berisha me "Dekoratën e Flamurit Kombëtar" | President". Archived from the original on 7 August 2016. Retrieved 2 June 2016.
 14. ^ "13/05/2016-Presidenti Nishani dekoron zotin Ismail Kadare me "Dekoratën e Flamurit Kombëtar" | President". Archived from the original on 7 August 2016. Retrieved 2 June 2016.
 15. ^ "Milo Đukanović primio visoko odlikovanje Albanije". N1 Srbija (in Serbian). 12 July 2016. Retrieved 21 May 2020.
 16. ^ ""Dekorata e flamurit kombëtar"". Presidenti i Republikës së Shqipërisë. Retrieved 11 November 2020.
 17. ^ "Albanian president honors former U.S. Sen. Bob Dole". Tirana Times. 2 June 2017.
 18. ^ ""Dekorata e flamurit kombëtar"". Presidenti i Republikës së Shqipërisë. Retrieved 24 November 2019.
 19. ^ "Dekorata e flamurit kombëtar". Presidenti i Republikës së Shqipërisë. Retrieved 24 November 2019.
 20. ^ "Dekorata e Flamurit Kombëtar". Presidenti i Republikës së Shqipërisë. Retrieved 24 November 2019.
 21. ^ "Dekorata e Flamurit Kombëtar". Presidenti i Republikës së Shqipërisë. Retrieved 24 November 2019.
 22. ^ ""Dekorata e Flamurit Kombëtar"". Presidenti i Republikës së Shqipërisë. Retrieved 24 November 2019.
 23. ^ ""Dekorata e Flamurit Kombëtar"". Presidenti i Republikës së Shqipërisë. Retrieved 24 November 2019.