Liri Berisha

Liri Berisha (née Ramaj; born 5 July 1948) is an Albanian pediatrician and president of the Albanian Children Foundation, and also a UNICEF ambassador.

Liri Berisha
Liri Berisha (cropped)
First Lady of Albania
In role
9 April 1992 – 24 July 1997
PresidentSali Berisha
Succeeded byLidra Meidani
Personal details
Born
Slobodanka Ramaj

(1948-07-05) July 5, 1948 (age 73)
Tirana, Albania
NationalityAlbanian
Spouse(s)Sali Berisha
Children2
Parent(s)
  • Rexhep Ramaj Balidemaj
  • Milica Bulatović
Alma materUniversity of Tirana
Sali and Liri Berisha with Barack and Michelle Obama, September 2009

She is the wife of Sali Berisha, the former President and Prime Minister of Albania, with whom she has two children, daughter Argita and son Shkëlzen.

Early life and careerEdit

Liri Berisha was born Slobodanka Ramaj. She is the daughter of Rexhep Ramaj Balidemaj, an ethnic Albanian from Martinovići near Plav, at the time part of Yugoslavia (now Montenegro), and Milica Bulatović, a Montenegrin woman. After the Yugoslav–Albanian split in 1948, her name was changed by the government to Liri Ramaj.[1]

In 2008, Berisha founded the Mother Teresa Cultural Foundation.[2] In 2009, the Women's Information Network named Berisha "Woman of the Year".[3]

Berisha joined Autism Speaks in 2011 in celebrating the opening of a new centre for autistic children in Albania, calling the centre a way to improve the lives of children with autism there.[4]

ReferencesEdit

  1. ^ FAKSIMILE: A e ka korrigjuar më në fund emrin e nënës në Gjendjen Civile, zonja Berisha? [Facsimile: Did Mrs. Berish correct her mother's name in the Civic Office registers?] (in Albanian), Gazeta Dita, 2015-05-08, Liri Berisha është e bija e Rexhepit dhe Milicës. Rexhep Ramaj është një shqiptar i Malit të Zi dhe është martuar hershëm me shtetasen “Milica”, mbiemri i vajzërisë të së cilës është ende i pakonfirmuar tërësisht. Por në përpjekje për të mësuar më shumë, zbuluam se në prezantimin zyrtar të kryeministrit të Shqipërisë, zonja Liri Berisha përshkruhet si e bija e Rexhep Ramajt dhe Milica Bulatoviçit.
  2. ^ "Archived copy". Archived from the original on 2015-11-24. Retrieved 2015-11-24.{{cite web}}: CS1 maint: archived copy as title (link)
  3. ^ "Honoring The First Lady Of Albania, Dr. Liri Berisha". Capitol Words. Archived from the original on 2015-11-24. Retrieved 2015-11-24.
  4. ^ "First Lady of Albania Attends Opening of New Autism Support Center in Tirana". Autism Speaks. 2011-11-30. Retrieved 2016-12-18.

External linksEdit