File:Kanon Singalees kanon of Lewuke's kanon, NG-NM-1015.jpg

Original file(8,176 × 6,132 pixels, file size: 3.35 MB, MIME type: image/jpeg)

Summary

Description
Nederlands:

Identificatie
Titel(s): Kanon. Singalees kanon of Lewuke's kanon
Objecttype: kanon affuit laadstok schop
Objectnummer: NG-NM-1015
Opschriften / Merken: inscriptie, op de loop van het kanon: ‘Saka-war a ekwadahäsa -sa _ siya häta-hatata pämini Krodha-namwu mema war a _ yehi Iswaradhipatiwu a - ntima-winstiyehidi sata _ ra Korale Disawa läbi ti - bena Lewuke-tenannä _ hawisin wädakrawa da - kkawapu kalatuwa _ kkuwayi’ (Uit de inscriptie is op te maken dat het kanon door Lewuke, de Disawa of Heer van het district van de vier Korles, in 1745 aan koning Vijaya Rajasingha werd aangeboden. Lewuke speelde een belangrijke rol bij de onderhandelingen tussen de Singalezen en de Hollanders.)
Omschrijving: Bronzen kanon, aan de bovenzijde een gecompliceerde decoratie, deels in reliëf gegoten en daarna bedekt met zilver; de ondergrond van goud ingelegd met zilver, op enkele plaatsen zijn kleine robijnen ingezet. Hoofdvorm Europees. Het kanon draagt de symbolen van de Koning van Kandy: een zon, halve maan en Singalese leeuw. Het houten affuit heeft beschilderingen van dieren en bloemen. Met laadstok en schop.

Vervaardiging
Vervaardiger: geschutgieter: anoniem
Plaats vervaardiging: Sri Lanka
Datering: voor 1745
Fysieke kenmerken: brons, zilver, goud, robijn, hout
Materiaal: brons hout zilver edelsteen goud robijn
Techniek: gieten / inleggen / zagen / schildertechniek / drijven
Afmetingen: geheel: h 54 cm. (van de zijkant bekeken) × b 181 cm. (van de zijkant bekeken) × d 77 cm. (van de zijkant bekeken), kanon: l 98 cm. × d 43 cm.

Toelichting
Uit de inscriptie is op te maken dat het kanon door Lewuke, de Disawa of Heer van het district van de vier Korles, in 1745 aan de koning Vijaya Rajasingha werd aangeboden. Lewuke speelde een belangrijke rol in de onderhandelingen tussen de Singalezen en de Hollanders. Het kanon werd samen met twee kastanes en een Piha-kaetta in 1765 door de Nederlanders buitgemaakt bij de verovering van het paleis van de koning van Kandy. De gouverneur van Ceylon, Baron L.J. van Eck, bood het kanon aan de Hertog van Brunswijk aan om het vervolgens als geschenk aan Prins Willem V aan te bieden. Op 11 maart 1795 werd het kanon als nationaal reliek naar de vergaderzaal van de representanten gebracht met de vermelding dat het door een zeker Indiase koning aan de Staten Generaal zou zijn geschonken. In 1803 werd het kanon naar de Nationale Konstgalerij overgebracht. In 1807 is het in de catalagus van het Koninklijk Museum beschreven als een kanon dat aan Michiel de Ruyter zou zijn geschonken. [Sint Nicolaas 2008]

Onderwerp
Wat: Eerste Nationale Vergadering
Wanneer: 1765 - 1800
Waar: Sri Lanka. Kandy. Nederland
Wie: Vijaya Rajasinha (koning van Kandy). Verenigde Oostindische Compagnie. Lubbert Jan baron van Eck. Willem V (prins van Oranje-Nassau). Bataafse Republiek. Nationale Vergadering. Nationale Konst-Gallery

Verwerving en rechten
Verwerving: overdracht van beheer 1875
Copyright: Publiek domein
Date before 1745
date QS:P,+1745-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1745-00-00T00:00:00Z/9
Source http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.201394
Author Rijksmuseum

Licensing

Creative Commons CC-Zero This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
The person who associated a work with this deed has dedicated the work to the public domain by waiving all of their rights to the work worldwide under copyright law, including all related and neighboring rights, to the extent allowed by law. You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts

image/jpeg

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current20:06, 1 November 2019Thumbnail for version as of 20:06, 1 November 20198,176 × 6,132 (3.35 MB)Mr.Nostalgic== {{int:filedesc}} == {{Information |Description={{nl|1=<br><br><big>'''Identificatie'''</big><br>'''Titel(s): '''KanonSingalees kanon of Lewuke's kanon<br>'''Objecttype:''' kanon affuit laadstok schop <br>'''Objectnummer:''' NG-NM-1015<br>'''Opschriften / Merken:''' inscriptie, op de loop van het kanon: ‘Saka-war a ekwadahäsa -sa _ siya häta-hatata pämini Krodha-namwu mema war a _ yehi Iswaradhipatiwu a - ntima-winstiyehidi sata _ ra Korale Disawa läbi ti - bena Lewuke-tenannä _ hawisin wäd...
The following pages on the English Wikipedia use this file (pages on other projects are not listed):

Global file usage

The following other wikis use this file:

Metadata